Setmanari d'informació local - 138 anys

La conjuntura mundial comença a oferir petits brots verds d'optimisme

Aquest any està sent realment complicat en el pla econòmic. S'han produït caigudes inesperades en el producte interior brut de nombroses economies mundials. Milions de persones han hagut de tancar els seus negocis o han perdut la feina i s'enfronten a una gran incertesa. A la llum de tot això, podria donar la sensació que l'escenari actual és molt negatiu, però el cert és que comencen a veure brots verds en l'economia mundial.

Els mercats borsaris, a l'alça després de l'anunci de grans injeccions de capital

En les últimes setmanes, les principals economies del món han anunciat la injecció massiva de capitals per intentar contenir la sagnia borsària que es va produir especialment a la fi del passat mes de març. I l'efecte no ha trigat a arribar als mercats. No hi ha més que donar una ullada al gràfic de l'índex borsari SP-500 per comprovar que els inversors estan reaccionant amb gran entusiasme a aquestes mesures d'estímul econòmic.

A banda i banda de l'Atlàntic, les grans potències estan injectant sumes pròpies de grans plans de rescat com el famós Pla Marshall aprovat per a la reconstrucció del món després del final de la Segona Guerra Mundial. Estats units supera els 2 bilions de dòlars en ajudes i la Unió Europea s'acosta al bilió d'euros. Es tracta de mesures sense precedents en la història mundial recent. I si s'aconsegueixen fiscalitzar les despeses, com proposen algunes veus d'opinió, els efectes positius en l'economia podrien aconseguir compensar els estralls financers que ha generat aquesta crisi fins a la data.

El turisme, amb restriccions, però obert als visitants

Els turistes tornen a poc a poc a l’estat espanyol i aquesta notícia és un altre dels motius que convida a un caut optimisme en aquests temps. A escala regional, a poc a poc es torna a la normalitat en aquest sector, si bé encara es reclama des del govern de les illes un major control estatal. Les platges tornen a estar obertes, tot i que encara amb controls d'aforament. Els hotels ja estan funcionant de nou i l'agenda cultural va recuperant lentament el seu ritme habitual propi d'aquestes dates estivals, amb totes les garanties de seguretat i distanciament social per evitar riscos de rebrots. L'anunci més que 18.000 milions d'ajudes aniran a parar íntegrament a aquest sector tan castigat per la pandèmia mantindrà a la superfície la indústria en les fases inicials d'aquesta recuperació, que encara està sent dura i complicada.

En conclusió, sembla que per fi comença a veure la llum a la fi de túnel després d'uns mesos francament difícils, marcats pel descontrol de la pandèmia del coronavirus i l'aturada forçós de bona part de l'economia. Les pujades en els mercats borsaris mundials i la reactivació de sectors tan estratègics per a l'economia moderna com el turisme són símptomes que el pitjor d'aquesta crisi inesperada podria haver passat ja. Les setmanes vinents ens ajudaran a confirmar aquest canvi d'escenari.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.