Setmanari d'informació local - 138 anys

Medi Ambient demana que la recaptació de l'impost sobre envasos de plàstic sigui gestionada per les CCAA

La Direcció General de Residus i Educació Ambiental ha presentat 19 al·legacions a l'avantprojecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats que està elaborant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, entre les quals es troba que la recaptació sobre els envasos de plàstic d'un sol ús sigui gestionada per les autonomies.

Segons ha informat aquest dimecres en un comunicat la Conselleria de Medi Ambient i Territori, altres de les principals demandes és que els objectius de reducció de residus que planteja el projecte estatal siguin els mateixos de la Llei 8/2019 de Residus i Sòls contaminats de les Balears, «més ambiciosos que els que proposa» el Ministeri.

Així, es reclama augmentar fins a un 20 per cent l'objectiu de reducció de residus per a 2030, en lloc del 15 per cent que proposa l'Estat. A més, es demana avançar, al juliol de 2021, la data d'entrada en vigor de l'obligatorietat de la recollida separada de les fraccions de bioresidus, tèxtil, olis de cuina usats, poda i residus perillosos domèstics, que han d'anar a càrrec de les entitats locals.

D'altra banda, un altre aspecte de la llei balear de residus que es proposa a l'Estat que adopti és el de la prohibició dels productes alimentaris en monodosi i els estris d'un sol ús en els establiments. Aquesta prohibició s'ampliaria a la venda, distribució i ús de plats, coberts, gots i safates alimentàries fets amb material no compostable d'un sol ús. En aquest sentit, la Direcció General ofereix que les Balears puguin ser l'escenari de proves pilot relacionades amb la posada en marxa de les mesures més ambicioses que ja contempla la normativa de les Balears.

La manca de garanties en termes de dotació econòmica per complir amb els objectius centra altres al·legacions presentades per la Conselleria. Així, per exemple, es retreu que l'impost especial sobre els envasos de plàstic que preveu l'Avantprojecte de Llei no sigui finalista i es demana, en aquest sentit, que es rectifiqui i s'asseguri que la recaptació d'aquest tribut es destina a mesures ambientals directes, com, per exemple, la reducció d'impostos als models de negoci més respectuosos amb el model de reducció de residus i foment de l'economia circular, a més de dotar de recursos a les comunitats autònomes per al compliment de la Llei. Es reclama, a més, que el pagament per generació sigui obligatori per poder assegurar el compliment dels objectius.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.