Setmanari d'informació local - 138 anys

Es multarà a partir d'aquest dilluns qui no compleixi amb l'obligatorietat de l'ús de la màscara

Les Balears multaran des d'aquest dilluns, 20 de juliol, quan es compleix una setmana de l'entrada en vigor de l'obligatorietat de l'ús de la màscara, als qui no compleixin amb la nova normativa.

Les sancions per no complir l'obligació d'ús de màscara, que podran ser imposades per les autoritats locals, forces i cossos de seguretat de l'Estat i inspectors del Govern, arribaran fins als 100 euros.

El fet que en aquesta primera setmana no s'imposessin sancions, va explicar dilluns passat la consellera de Salut, Patricia Gómez, era «per assegurar un període d'adaptació a la normativa».

L'obligatorietat i les excepcions

Pel que fa a l'obligació de l'ús de màscara i les seves excepcions, cal recordar que totes les persones majors de sis anys han de dur-la en tot moment, tant en via pública com en espais a l'aire lliure, en espais tancats d'ús públic o zones d'atenció al públic d'edificis públics o privats, quan puguin concórrer en el mateix lloc amb persones no convivents.

No obstant això, hi ha excepcions, com són en situacions de consum d'aliments i de begudes. En aquest sentit, Gómez ha matisat, «això no vol dir que la màscara es pugui treure només quan es ingereixi, però cal ser responsables», afegint que «si entre plat i plat no hi ha molt temps i no s'allarga la sobretaula, no cal utilitzar-la, perquè tampoc no és aconsellable manipular-la contínuament».

Tampoc no fa falta fer servir la màscara en la pràctica d'activitat física, activitat aquàtica o en utilitzar instruments musicals de vent; a la feina, «sempre que sigui possible mantenir el metre i mig de distància entre treballadors»; ni en espais de natura i aire lliure fora de nuclis de població, en platges, passejos marítims i piscines, «sempre que es pugui mantenir distància interpersonal de seguretat».

A més, s'exceptua el seu ús a menors de 16 anys en activitats de lleure infantil i juvenil, «sempre que aquestes es produeixin amb el seu grup habitual de convivència»; a persones afectades per una malaltia respiratòria, la qual es pugui veure agreujada pel seu ús, dependents o amb alteració de conducta o casos supòsits de força major per a utilitzar-la, com, per exemple, fumar.

I serà «recomanable» en espais oberts o tancats quan hi hagi reunions o una possible confluència de persones no convivents, tot i que es pugui mantenir la distància de seguretat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.