Setmanari d'informació local - 138 anys

Jaume Vicens publica un nou llibre titulat 'Escuts protectors'

41461

L'escriptor, activista i columnista de dBalears, Jaume Vicens ha publicat un recull d'articles titulat 'Escuts protectors', dins la col·lecció 'Quaderns Ona Mediterrània – dBalears'.

Jaume Vicens explica que «La publicació d'un text tot d'una després d'haver-lo escrit, ara en forma d'articles en un diari digital, obliga el seu autor a haver d'espavilar; és just per això que l'ocasió permet exercitar millor l'escriptura. Aquesta circumstància, la de la transcendència pública immediata, és una bona oportunitat. Però, per què escrivim? Cadascú deu tenir els seus motius; no cal que ens hi posem d'acord. Per ventura escrivim per esbravar-nos; tan senzill com això, potser. Els mots, com que ens representen, ens conhorten, si l'encertam. Per paga sovint és tan abassegadora l'ambició social desamiga --cabrum tots ells--, tan desagradable l'entorn urbà que creix per damunt de les autopistes públiques, que hem de menester una mica de protecció. Blai Bonet ho deia d'aquesta altra manera, i sobresortint: 'Vet aquí la raó per què ma llibertat no espero mai dels altres. Sóc jo qui tindrà compte de ser just en l'obra alta'».

Vicens també diu que «si escrivim és perquè ens reorganitzam i els títols dels llibres, de molts de llibres, volen ser només resolutius, tenen una intenció més aviat expeditiva, una mica hiperbòlica i res pus. Allò que val és la forma --de dir-- que aconseguim, si és que ho aconseguim, perquè dir les coses d'una altra manera, decantada de la senzilla descripció fredolica i militar, és una contribució a dir coses noves. El pintor Ferran Garcia Sevilla ha dit que l'art l'únic que fa és modificar els sistemes mentals de la percepció de la realitat. Doncs això, descriure la realitat d'una altra manera, de tal forma que aconsegueix sorprendre l'espectador. La forma de l'article no ha de tenir un redactat fred, ni confús. Hom ha d'escriure amb naturalitat, sense paraules que sonin artificioses, però lligades amb devoció. L'articulista ha d'estenallar la idea que creu que allò que ha escrit és ver perquè n'està convençut, i només ho aconsegueix amb el lliurament al lector d'un text ben desat. Vet aquí la gràcia i la complicació, setanta-dos articles de diversa índole, segons les brusques, arrauxades o pacífiques».

'Quaderns Ona Mediterrània – dBalears' és una col·lecció de llibres que ofereix recopilacions d'articles dels i les principals intel·lectuals de les Illes Balears que, d'una manera o una altra, estan relacionats amb el Diari de Balears o amb Ona Mediterrània. «Una col·lecció compromesa amb la llengua catalana i amb el pensament crític, el rigor intel·lectual, la reflexió, la creació i la llibertat d'expressió» segons els seus promotors.

El primer volum de la col·lecció és 'Tots els colors de la Llibertat' de Tomeu Martí i Florit. El segon és 'Rebel·lar-se per la Llibertat' de Joan Lladonet. El tercer és 'Pens, Dic, Faig' de Rafel Borràs i Ensenyat.

'Escuts protectors' és el volum número 4 de la col·lecció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.