Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB considera el PIAT «una oportunitat perduda» per part del Consell per a disminuir l'impacte del turisme

L'organització ecologista GOB ha lamentat aquest dijous l'aprovació del Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) de Mallorca en considerar que, amb el seu redactat actual, suposa «una oportunitat perduda per a revisar i disminuir l'impacte territorial de l'activitat turística».

Així ha criticat l'entitat el pla del Consell de Mallorca perquè considera que «consolida la colonització territorial d'una activitat que ara es troba immersa en una crisi global sense precedents i que és més que probable que no recuperi als nivells pre-Covid».

El GOB ha mantengut que el PIAT suposa «una homogeneïtzació del territori a la mercè de l'activitat turística, sense atendre ni a capacitat de càrrega global, ni el perill de la terciarització obsessiva del sòl rústic, ni l'oportunitat de començar a plantejar un decreixement de places turístiques».

En aquest sentit, l'entitat considera que el moment actual fa necessària una revisió del pla perquè la crisi no és «conjuntural ni circumstancial sinó estructural». «Significa una reconfiguració total del nostre model econòmic», han emfatitzat, afegint a això «l'escenari d'emergència climàtica que el PIAT tampoc ha incorporat malgrat la declaració institucional feta pel Consell».

A més, el GOB ha denunciat que no han rebut «resposta motivada» a les seves al·legacions, ni tampoc ocasió per a valorar-les amb la institució insular. «Només hem tengut una presa de contacte per a informar-nos de la intenció per part del Consell de dur-lo avui a aprovació definitiva», han dit.

El GOB s'havia oposat al fet que el PIAT considerés l'illa íntegrament com a àmbit turístic, entre altres aspectes. També entén que l'aposta del Consell per la desestacionalització suposa solament incrementar el nombre de visitants, i no una millor distribució temporal d'aquests. També qüestiona la «mercantilització dels recursos patrimonials, paisatgístics, culturals i identitaris» en la diversificació.

A més, el GOB subratlla que el sòl rústic general «continua quedant desprotegit davant la terciarització dels seus usos malgrat la restricció que afectarà les noves construccions». «Amb el que hi ha construït, hi ha oferta suficient per a convertir el sòl rústic en un gran hotel», han protestat, recalcant que prop del 40 per cent de l'oferta de lloguer turístic es fa en el sòl rústic. D'altra banda, el GOB ha denunciat que el Consell hagi desatès la recomanació de la Comissió Balear de Medi Ambient de revisar a la baixa el sostre de places.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.