Setmanari Sóller

135
anys

L'Ajuntament de Palma crea un servei de dinamització lingüística amb només dues persones

Segons ha informat l'Ajuntament de Palma, la Junta de Govern d'aquest dimecres aprovarà el nomenament de dos dinamitzadors socioculturals que se sumaran als Serveis lingüístics municipals i que «treballaran per a la promoció de la llengua pròpia». Durant els primers mesos, treballaran en col·laboració amb altres serveis municipals i les diverses entitats de la Ciutat per a detectar les necessitats lingüístiques i poder elaborar el pla d'acció per als propers tres anys. En aquest sentit, el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, remarca que «la col·laboració de tots els agents socials és bàsica per a donar a conèixer la nostra llengua i incentivar-ne l'ús».

«Amb aquest nou servei volem que tot Palma pugui conèixer millor la nostra llengua i emprar-la com a element de cohesió social i acollida, ja que es tracta d'un patrimoni a protegir entre tots. Cal destacar que aquest programa no suposarà un increment de despesa, sinó que el pressupost es gestionarà de manera més eficient. A més, aquestes dues noves incorporacions es contractaran del borsí de dinamitzadors socioculturals de què disposa l'Ajuntament de Palma».

Segons l'Ajuntament de Palma, amb les dues incorporacions fan comptes treballar «en quatre programes».

Aquests programes són:

- Programa sociocultural: l'objectiu d'aquest programa és reforçar o introduir l'ús del català a les activitats lúdiques i culturals.

- Programa escolar: es desenvoluparan actuacions en l'àmbit de l'ensenyament per a reforçar l'aprenentatge del català i la integració cultural mitjançant actuacions complementàries com programes d'acollida i reforç escolar. També inclourà accions destinades als pares i mares perquè puguin ajudar els seus fills i filles.

- Programa intercultural: la finalitat és donar a conèixer als nouvinguts la llengua catalana com a element integrador de les diverses comunitats lingüístiques i també la història i la cultura de Mallorca.

- Programa del sector comercial: durà a terme actuacions destinades als comerços i les empreses de serveis de la ciutat per a incentivar-hi l'ús del català.

Segons l'Ajuntament: «La situació lingüística de Palma és fruit d'una societat plural, amb una gran diversitat de llengües i d'orígens. En aquest context, l'ús social de la llengua pròpia de Mallorca ha patit un retrocés significatiu».

A tall d'exemple, l'Ajuntament cita «les proves IAQSE 2017 demostren que només la meitat dels infants de 6è de primària acaben tenint un nivell correcte de català».

Un altre exemple «el tenim en l'Enquesta sobre usos lingüístics a les Illes Balears 2014, que mostra que menys de la meitat dels habitants de Palma fa un ús habitual de la llengua catalana (41,3%).»

Amb aquesta iniciativa l'Ajuntament de Palma diu que «dona resposta a les recomanacions que li proposa el Consell Social de la Llengua per a millorar l'ús lingüístic del català» i encara afegeix que «converteix Palma en un agent important de la promoció de la llengua».

Cal recordar que Palma té 450.000 habitants, la mitjana és bona de fer: 225.000 habitants per a cada dinamitzador.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris