Setmanari d'informació local - 138 anys

El PIAT definitiu del Consell redueix la bossa temporal de places turístiques fins a 32.000

40867

La redacció definitiva del Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics del Consell de Mallorca (PIAT), que ha estat presentat aquest divendres, redueix la bossa temporal de places turístiques de 43.000 fins a 32.000, durant els quatre anys següents a l'aprovació definitiva del pla, una vegada esgotat el període de suspensió de llicències i mentre els ajuntaments adapten els seus planejaments.

Així mateix, el PIAT manté el sostre màxim de places turístiques per a Mallorca en 430.000. La consellera de Territori de la institució insular, Maria Antonia Garcías, ha informat de la proposta definitiva, que ha assegurat es basa «en la contenció, l'equilibri territorial, el paisatge i sostenibilitat».

«Ja tenim llista la proposta de document definitiu del PIAT, una base genuïna per a Mallorca, sòlida, jurídicament fort, fermament coherent amb model d'equilibri que defensem i amb veritable vocació de ser l'instrument definitiu d'ordenació territorial de l'activitat turística», ha apuntat la consellera. Segons ha explicat Garcías, amb el treball d'aquest PIAT es defineixen les places turístiques, es controla la distribució per a mantenir l'equilibri territorial, es millora la qualitat dels espais turístics i s'aposta pel paisatge, l'esport i la cultura.

Garcías ha assenyalat que la redacció definitiva del PIAT és «el resultat de cinc anys de treball molt intens» i s'espera que l'aprovació definitiva sigui el pròxim 9 de juliol. La consellera ha assegurat que el document aprovat inicialment va rebre 26 al·legacions de particulars i 30 informes. «Hi ha hagut un alt nivell d'acceptació tant de particulars com d'administracions», ha afegit. D'aquesta manera, la nova redacció modifica l'anterior i sí que es permetran hotels rurals, encara que amb uns paràmetres més restrictius que els definits en la Llei Turística i sempre que l'establiment vagi lligat a una explotació agrària.

Límit de places turístiques

El PIAT manté el límit màxim de places turístiques per a Mallorca en 430.000, reduint el nombre de places que permetia la llei turística anterior, repartides en ETH (Estades Turístiques en Habitatges) i EAT (Estades en Allotjament Turístic).

Una vegada esgotat el període de suspensió de llicències, que acaba amb l'aprovació definitiva del pla, i mentre els ajuntaments s'adaptin, es redueix la bossa temporal de 43.000 a 32.000 places (22.000 ETH i 10.000 EAT) durant els quatre anys següents a l'aprovació definitiva del pla. D'aquestes 32.000 places de la bossa, més de 18.000 ja s'han consumit en els últims dos anys (des de l'aprovació inicial del pla) pel que restarien un total de 14.000.

No es permetran noves places turístiques en zones madures i saturades i que no estiguin contemplades en el planejament, a excepció de les excepte les de modalitat d'ETH60 (que només es podien comercialitzar durant dos mesos a l'any) i es manté la zonificació per a la regulació del lloguer turístic.

Augment de les exigències energètiques

D'acord amb la consellera, la nova redacció incorpora mesures més restrictives i sostenibles, especialment, les que es refereixen a mesures d'estalvi d'aigua i ús d'energies renovables.

S'han augmentat considerablement les exigències d'eficiència de consum d'aigua i per a assegurar una major sostenibilitat dels establiments turístics, s'han incrementat les exigències d'eficiència energètica en els establiments hotelers, que hauran d'augmentar una lletra el seu grau d'eficiència i han de produir un 70% del seu consum propi amb energies renovables.

El PSIB-PSOE celebra l'aprovació definitiva del PIAT

D'altra banda, el grup socialista en el Consell de Mallorca ha celebrat l'anunci de l'aprovació definitiva del PIAT, que «regula l'equilibri entre l'activitat turística i la protecció del territori, tan necessària i reivindicada per un ampli sector de la societat». Així ho ha assegurat aquest divendres el portaveu socialista en el Consell, Andreu Alcover, que ha afirmat que «es tracta d'una gran notícia per a Mallorca, ja que juntament amb el Pla Estratègic de Turisme regula de manera definitiva el turisme, que és la principal indústria econòmica».

Alcover ha recordat que amb l'aprovació definitiva del PIAT «es donarà compliment a un dels punts principals dels Acords de Raixa», i ha destacat que «permetrà avançar cap a la triple sostenibilitat econòmica, social i mediambiental que és el full de ruta transversal per a tota l'acció de govern». A més, ha destacat «el caràcter continuista» del text que s'aprovarà finalment en el ple de dia 9 de juliol respecte de l'aprovació inicial, i ha traslladat «l'enhorabona a la consellera María Antonia Garcías i tot l'equip de territori per l'aprovació del text definitiu».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.