Setmanari d'informació local - 138 anys

El Comitè de les Regions de la UE reclama una atenció específica per a les illes mediterrànies

La Comissió de Recursos Naturals (NAT) del Comitè de les Regions ha aprovat per unanimitat el dictamen del Govern que reclama una atenció específica de la Unió Europea a les illes mediterrànies davant «l'especial vulnerabilitat socioeconòmica, ambiental i climàtica d'aquests territoris insulars».

Amb el títol 'Cap a un ús sostenible dels recursos naturals en el marc insular mediterrani', es tracta del primer dictamen presentat per iniciativa pròpia del Govern i arribarà al ple del Comitè de les Regions el mes vinent d'octubre.

Segons ha informat la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors aquest dimecres, mitjançant aquest dictamen, l'Executiu reclama la necessitat d'avançar cap a una atenció específica per part de la Unió Europea a les illes mediterrànies davant l'especial vulnerabilitat dels territoris insulars mediterranis, tant des del punt de vista socioeconòmic com ambiental i climàtic, i també defensa la gestió sostenible dels seus escassos recursos naturals com un dels seus principals reptes.

Aquest document, defensat davant la comissió pel director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, per delegació de la presidenta del Govern, Francina Armengol, recull en les seves conclusions la «necessitat» d'avançar cap a una «aplicació real i efectiva» en el cas de les illes mediterrànies «de l'atenció especial als territoris insulars» que estableix el Tractat de Funcionament de la UE.

Així mateix, el dictamen insta en la Comissió Europea a «elaborar una estratègia per a les illes que tingui en compte les característiques i vulnerabilitats especifiques dels territoris insulars mediterranis» i que desenvolupi accions concretes i coordinades entre aquestes regions, els Estats membres i la mateixa Unió Europea.

Els territoris insulars mediterranis, han indicat, són altament vulnerables des del punt de vista ambiental, social i econòmic, i acullen a més del 90 per cent de la població insular de la UE.

El dictamen també recorda que un dels principis de la UE és la cohesió econòmica, social i territorial, dins del qual s'emmarca l'atenció especial als territoris insulars recollida en el Tractat de la UE.

No obstant això, la realitat és que fins ara només s'ha desenvolupat una estratègia per a les regions ultraperifèriques que ha permès a aquests territoris disposar de programes especials d'ajudes.

Segons han indicat, la crisi sanitària actual provocada per la covid-19 i els seus efectes socials i econòmics han posat de relleu «l'especial vulnerabilitat» dels territoris insulars, com també recull el dictamen, que aborda els reptes específics de les illes mediterrànies, la seva escassetat de recursos naturals davant l'impacte de les activitats socioeconòmiques i la necessitat de disposar d'un millor finançament, tal com va exposar el director de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.

El dictamen, signat per Armengol, i que és el primer que ha presentat el Govern per iniciativa pròpia, ha estat aprovat per unanimitat, mitjançant una votació telemàtica, per la Comissió de Recursos Naturals del Comitè de les Regions, la qual ja va donar llum verda per unanimitat a la proposta balear d'elaborar aquest dictamen el mes de novembre passat.

Aquesta proposta s'emmarca dins de l'objectiu del Govern d'«enfortir la defensa de la insularitat mediterrània» en els fòrums europeus per a recalcar les característiques més concretes i desafiaments presents en la conca mediterrània.

El Comitè Europeu de les Regions és un òrgan consultiu de la Unió Europea format per representants d'institucions locals i regionals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.