Setmanari Sóller

135
anys

[FOTOGRAFIES] La Flama del Canigó recorre els Països Catalans

Festa de la Flama de la Llengua a Alaró

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat, una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles, amb ella els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any: el solstici d’estiu.

El foc de la Flama del Canigó resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any, fins que cada 22 de juny es pren la Flama i es puja fins al Canigó. Des del seu cim, i a partir de les dotze de la nit, es distribueix entre les persones presents i inicia el seu itinerari.

Com cada any, el Parlament de Catalunya rep la Flama del Canigó de la mà dels equips de foc, com a acte de reconeixement institucional cap a aquesta celebració. La Flama és rebuda també pels diferents consistoris municipals i altres organismes per allà on passa.

El president de la institució, Roger Torrent, ha vindicat els «llaços fraternals, lingüístics, culturals, polítics i d’anhels dels Països Catalans» i ha remarcat que «cap administració ni cap sentència els podrà esborrar» en referència a la sentència del Suprem. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha insistit que es continuaran desitjant «bon dia» amb el País Valencià i les Illes Balears. A l’acte també s’ha recordat l’absència dels presos polítics i exiliats.

Després de la recepció, Torrent, amb membres d’Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i l'Obra Cultural Balear han encès davant la façana del Palau del Parlament els quinqués.

La Flama del Canigó ha arribat com cada any arreu dels Països Catalans, tot i la crisi sanitària, adaptada al context actual i garantint totes les mesures de seguretat. Amb el lema 'Enguany, encenc la flama per tu', aquesta tradició vinculada al solstici d’estiu ha esdevengut un homenatge a tota la societat civil mobilitzada per a superar la crisi global provocada per la Covid-19. Enguany, la Flama també continua sent un record per als presos polítics i exiliats i per a reivindicar la defensa dels drets fonamentals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris