Setmanari Sóller

135
anys

ARCA: «L'escultura de Juníper Serra és una part de la nostra història i el personatge és especialment important per a Mallorca»

Aquest dilluns han aparegut pintades a l'estàtua de Juníper Serra de Palma enmig de la polèmica per l'enderrocament d'estàtues de colonitzadors i esclavistes arreu del món. Aquesta estàtua es troba a la plaça Sant Francesc de Palma, al costat de l'accés a la basílica i va ser creada el 1965 per l'artista d'origen basc, Horacio de Eguía.

Es tracta d'una escultura de bronze, de 3,3 m d'alçada, que representa un Juníper Serra alçant una creu cristiana mentre posa la seva mà en un jove indígena mig nu. Va ser encarregada el 1962 per a la celebració del 250è aniversari del naixement del frare petrer.

La polèmica sobre les estàtues de Juníper Serra va més enllà de Mallorca. Aquest cap de setmana un grup de manifestants ha tirat per terra una estàtua del missioner que va evangelitzar aquesta regió dels EUA al segle XVIII. Aquesta estàtua del missioner de Petra estava ubicada al Golden Gate Park de San Francisco.

Arran del revisionisme de les estàtues per les protestes contra el racisme a els EUA, aquests darrers dies s'ha generat a Mallorca un debat sobre la compromesa estàtua del missioner franciscà a Palma. Algunes veus consideren que ha de retirar-se per la seva contribució a la colonització i l'aculturació dels pobles nadius d'aquesta regió americana.

Altres, com l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA), opinen que l'estàtua de Juníper Serra «ha de quedar al seu lloc». «Sempre hem dit que les petjades de la història són necessàries per a entendre el nostre passat, aprendre i millorar. Aquesta escultura és una part de la nostra història i el personatge històric és especialment important per a Mallorca», han explicat.

A més, ARCA ha remarcat que els preocupa el «revisionisme i, de vegades, la manca de coneixement i un cert sectarisme que demostren algunes de les persones partidàries de llevar de l'espai públic determinats elements».

No obstant això, l'entitat creu que «tots els canvis són possibles en aquest tema si són producte del consens, el diàleg i la raó». «Però mai no és pot consentir que es prenguin decisions responent a improvisació, interpretacions errònies i actituds impositives perquè les conseqüències poden arribar a ser preocupants», conclouen.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris