Setmanari d'informació local - 138 anys

Pinten la paraula «racista» a l'estàtua de Juníper Serra de Palma

40727

Aquest dilluns han aparegut pintades a l'estàtua de Juníper Serra de Palma enmig de la polèmica per l'enderrocament d'estàtues de colonitzadors i esclavistes arreu del món.

L'estàtua es troba a la plaça Sant Francesc de Palma, al costat de l'accés a la basílica i va ser creada el 1965 per l'artista d'origen basc, Horacio de Eguía.

Es tracta d'una escultura de bronze, de 3,3 m d'alçada, que representa un Juníper Serra alçant una creu cristiana mentre posa la seva mà en un jove indígena mig nu. Va ser encarregada el 1962 per a la celebració del 250è aniversari del naixement del frare petrer, però no va poder ser acabada fins a 1965, any en el qual va començar una curiosa peregrinació per diversos punts de Palma: Ajuntament, aeroport, recinte firal d'IFEBA i, finalment, l'actual localització.

La polèmica sobre les estàtues de Juníper Serra va més enllà de Mallorca. Aquest cap de setmana un grup de manifestants ha tirat per terra una estàtua del missioner que va evangelitzar aquesta regió dels EUA al segle XVIII. Aquesta estàtua del missioner de Petra estava ubicada al Golden Gate Park de San Francisco.

Arran del revisionisme de les estàtues per les protestes contra el racisme a els EUA, aquests darrers dies s'ha generat a Mallorca un debat sobre la compromesa estàtua del missioner franciscà situada a la plaça de Sant Francesc de Palma. Algunes veus consideren que ha de retirar-se per la seva contribució a la colonització i l'aculturació dels pobles nadius d'aquesta regió americana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.