Setmanari d'informació local - 138 anys

Presenten la campanya 'Cooperar, la nova normalitat' per a «no deixar ningú enrere»

La Coordinadora d’ONGD - Illes Balears (CONGDIB) ha presentat aquest dimecres 'Cooperar, la nova normalitat', el manifest de les entitats de Cooperació al Desenvolupament de les Illes Balears.

La presentació, la qual ha tengut lloc a Can Alcover, ha comptat amb la participació de Jean François Cuennet, president de la CONGDIB, i de Meritxell Esquirol, coordinadora del projecte Fòrum Comunicació, Educació i Ciutadania impulsat per Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears.

La pandèmia de la Covid-19 ha causat centenars de milers de morts arreu del planeta, ha col·lapsat els sistemes de salut, ha paralitzat l’economia de les societats que ha copejat – provocant una crisi social global, la magnitud de la qual encara no es pot copsar del tot– i ha creat un estat d’incertesa que ha transformat radicalment els nostres estils de vida i les nostres relacions socials.

Al respecte, la CONGDIB remarca que aquesta pandèmia ha posat en evidència les carències del sistema dominant a nivell mundial, que actua com un depredador de les comunitats humanes i del medi ambient. «La destrucció del nostre entorn natural ha provocat, o almanco afavorit, l’aparició i expansió del virus. La destrucció dels serveis públics, en particular de la sanitat, ens ha privat de la capacitat necessària per atendre de manera global i responsable l’impacte de la pandèmia», han explicat. També ha posat de manifest les conseqüències de les desigualtats dins i entre països: els sectors o nacions més vulnerades han estat més afectades que les classes o països benestants.

A més, la Coordinadora destaca que s’ha revelat, amb una força potser mai vista abans, que ja no hi ha problemes locals, sinó «injustícies globals i estructurals que ens afecten a tots i totes, sigui quin sigui el nostre lloc de residència, i que s’haurien d’abordar des d’un enfocament global, tenint en compte els contextos locals». I és justament aquesta perspectiva global la que han trobat molt a faltar, la qual hauria permès una actuació basada en la interdependència i l’ecodependència.

La cooperació transformadora, essencial per a sortir de la crisi

Sembla evident que un retorn a la ‘normalitat’ no servirà de res. Donar-li continuïtat només contribuirà a un sistema d’explotació natural i humana que consentirà noves tragèdies sanitàries, socials, econòmiques i mediambientals. «Cal evitar falses solucions que reforcin el sistema econòmic depredador. Necessitam un canvi de model», diu la Coordinadora al respecte.

Davant aquesta situació, la CONGDIB apel·la a la responsabilitat i demana a les institucions autonòmiques i entitats locals de les Illes Balears que es comprometin amb unes polítiques fonamentades en els principis següents:

  • No deixar ningú enrere: Demanam un pla d’acció autonòmic de xoc contra els riscos d’exclusió i pobresa a nivell local i global.
  • Garantir la coherència de totes les polítiques públiques: Demanam que es potenciïn els esforços de les institucions públiques de les Illes Balears per alinear la seva política amb l’Agenda 2030.
  • L’experiència de la cooperació per al desenvolupament per a prevenir futures crisis: Demanam al Govern de les Illes Balears que es comprometi amb una política de cooperació al desenvolupament valenta i que augmenti el pressupost de la Direcció General de Cooperació d’acord amb l’objectiu internacional del 0,7% que recull l’article 40 de la Llei 9/2005 de Cooperació per al Desenvolupament.
  • Tenir una visió transformadora de la realitat: Ens sumam a la crida «La vida al centre» i demanam a les institucions públiques de les Illes Balears que tenguin una visió a llarg termini dels desafiaments globals, que situïn la cooperació al centre de les polítiques públiques, i ens facin caminar cap a una societat més justa i sostenible per a totes.

Més informació sobre el manifest i adhesions: https://congdib.org/2020/06/15/cooperar-la-nova-normalitat/

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.