Setmanari d'informació local - 138 anys

Els abocaments de les dessaladores perjudiquen les prades de posidònia, segons la UIB

Un estudi de la Universitat de les Illes Balears destaca l'impacte negatiu que les aigües hipersalininitzades procedents de les plantes dessaladores tenen sobre les prades de posidònia.

En una comunicat, la UIB ha explicat aquest dimecres que l'estudi multidisciplinari realitzat pel grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària, en col·laboració amb el grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB, ha demostrat que la posidònia es veu severament afectada per l'alliberament d'aigües hipersalines procedents de les plantes dessaladores.

Els investigadors han utilitzat tècniques bioquímiques i biomarcadors per a determinar l'estat fisiològic de les plantes i la resposta de les cèl·lules enfront de la salinitat. Els resultats mostren que els marcadors d'estrès oxidatiu i mal cel·lular incrementen en els punts en què la salinitat de l'aigua de la mar és més elevada. També s'ha detectat una disminució de la grandària de les fulles de més d'un 75 per cent en els punts amb més salinitat.

Aquest estudi s'emmarca en el projecte 'Avaluació mitjançant biomarcadors dels efectes dels emissaris marins i la hipersalinització de l'aigua sobre posidònia oceànica', dirigit pel doctor Xavier Capó.

El projecte té el suport de la Càtedra de la Mar Iberostar, que forma part del compromís adquirit a través del moviment Wave of Change, mitjançant el qual el Grup Iberostar contribueix a la protecció del medi marí en el context de les seves tres línies prioritàries. Una d'aquestes és la millora de la salut costanera, que inclou els aspectes que afecten la salvaguarda dels hàbitats de les prades de posidònia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.