Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol mantindrà el tancament de l'oci nocturn malgrat entrar a la fase 3 de la desescalada

Francina Armengol, presidenta del Govern, durant la seva reunió amb Sánchez i la resta de presidents autonòmics. | CAIB

El Govern de les Illes Balears recupera les competències per liderar el procés de la desescalada, així com l'entrada a la nova normalitat. D'aquesta manera, a través d'un Decret signat aquest mateix diumenge per la presidenta, Francina Armengol, es recullen les restriccions de la fase 3 del procés de desescalada, en què Mallorca, Menorca i Eivissa se sumen a Formentera a partir de demà dilluns. Una de les principals mesures del decret és que es mantindrà tancada l'activitat de l'oci nocturn i discoteques. Així ho ha anunciat Armengol, i ha destacat: «no estam en les condicions de permetre l'oci nocturn, no és prioritari. Els rebrots a altres països han anat lligats a la celebració de festes. No hem de fer cap passa en fals».

Després de la reunió que la presidenta ha mantingut amb el cap del Govern central, Pedro Sánchez, i la resta de presidents i presidentes autonòmiques, Armengol ha explicat en roda de premsa els continguts del Decret, que flexibilitzen i modulen les restriccions aprovades per l'Ordre Ministerial d'aquest dissabte pel que fa a la fase 3.

D'aquesta manera, a banda de ser més restrictius que l'Estat pel que fa a l'oci nocturn –que sí que en permet l'activitat-, també es manté l'aforament dels locals de jocs i apostes a un 30%, quan la resta de l'Estat serà del 50%, i queda prohibida l'obertura al públic de centres recreatius turístics, a excepció de zoològics i aquaris amb certes limitacions. A l'Ordre Ministerial es contempla la seva reobertura.

Armengol ha defensat la necessitat d'adaptar aquestes restriccions a la realitat de les Illes Balears. Malgrat que les dades sanitàries i epidemiològiques estan controlades, la presidenta ha recordat que «s'ha de garantir la seguretat en tot moment» i també ha apel·lat a «mantenir la responsabilitat individual i col·lectiva».

Un altre aspecte important del Decret és que des de dilluns es recupera la mobilitat regular entre illes, de manera que les Balears s'igualen en condicions amb la resta de comunitats uniprovincials. «Molts ciutadans que tenen família a altres illes hi podran anar, ara tenen garantit aquests drets necessaris», ha explicat Armengol. Pel que fa a la mobilitat interior, també s'eliminen les franges horàries en la seva totalitat i es permet el 100% de l'ocupació en el transport públic.

De la mateixa manera que en alguns àmbits el Decret del Govern és més restrictiu que l'Estat, s'ha optat per ser més flexibles en altres àmbits on s'ha comprovat que la reobertura està controlada o que és fonamental recuperar-ne el servei. Per exemple, en el cas dels establiments d'hostaleria i restauració, on l'aforament no serà del 50% com marca l'Estat, sinó que s'amplia fins al 75%, ja sigui en interior o exterior.

En el cas d'hotels i allotjaments turístics, també creix l'aforament de les zones comunes respecte del que dicta el Govern central, passant d'un 50% a un 60%. Sota aquests mateixos paràmetres també s'augmenta la capacitat de les instal·lacions esportives, així com es permet la celebració a porta tancada d'espectacles i activitats esportives individuals sense contacte. «Pensam que són mesures importants per al reinici de l'activitat econòmica», ha apuntat la presidenta.

També, com a normativa pròpia de les Illes Balears, es permetrà la realització d'activitats de temps lliure destinades a la població infantil i juvenil, s'elimina l'aforament dels parcs naturals i s'obriran tots els centres per a activitats de reforç a tots els nivells. En el cas dels serveis socials, el Decret assegura un 50% d'atenció presencial al servei d'atenció a les dones, així com es reactiven els serveis per a persones en dependència o discapacitat.

Durant la conferència de presidents també s'han traslladat altres «qüestions essencials per a les Illes Balears, com és la conciliació laboral i familiar». Armengol ha explicat el paquet de mesures extraordinàries que el Govern ha aprovat per fer-hi front i, alhora, ha demanat a l'Estat que se sumi en aquest esforç amb mesures que «alleugin més encara el cost per a les famílies i millorin l'oferta d'activitats en aquesta matèria».

Pel que fa al finançament, Armengol ha celebrat que s'hagin canviat els criteris de repartiment dels fons de 16.000 milions d'euros no reemborsables per a les comunitats. Tot i que la xifra total es considera «insuficient», Armengol ha expressat que «ara es beneficia molt més la nostra comunitat». Amb els nous criteris es destinaran 9.000 milions d'euros a termes sanitaris; 2.000 milions a educació, i 5.000 per a la caiguda d'ingressos, tot i que 800 milions d'aquesta part aniran destinats a les pèrdues de transport públic. En tot cas, la presidenta ha plantejat a Sánchez la possibilitat de destinar fons a temes socials i que tant els 5.000 milions de caiguda d'ingressos i els 2.000 milions d'educació puguin computar el 2021, quan es farà la despesa.

Amb relació al turisme, la presidenta ha destacat que s'espera que «demà mateix» es doni el vistiplau al Pla Pilot que el Govern ha definit per posar en marxa a partir de la segona quinzena de juny. A demés, i com que la mobilitat entre comunitats depèn del Govern espanyol, Armengol ha plantejat que «en el mateix moment que s'obri el turisme nacional es pugui obrir internacionalment amb corredors segurs i zones europees amb el mateix nivell de la pandèmia».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.