Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell de Model de Ciutat reprèn les reunions per fer que Palma sigui més «resilient i saludable»

L'Ajuntament de Palma ha reprès les reunions del Consell d'àrea per a debatre propostes per a fer de Palma una ciutat «més resilient i més saludable».

Segons ha informat Cort aquest dimarts, el Consell de Model de Ciutat s'ha reunit aquesta jornada per primera vegada des que es va decretar l'estat d'alarma per la crisi sanitària provocada pel coronavirus. La sessió ha estat centrada en les diverses reflexions i eixos de debat que la pandèmia ha posat sobre la taula, afegint-se a les propostes inicials de fer una ciutat «més humana i més amable, que sigui més saludable i més resilient».

En aquest sentit, la presidenta del Consell de Model de Ciutat i regidora de l'àrea, Neus Truyol, ha explicat que els eixos de treball d'aquest òrgan estan alineats amb els principis de la Carta d'Urbanisme Ecosistèmic, de l'Agència d'Ecologia Urbana, els 17 Objectius de Desenvolupament de Nacions Unides del 2015 i l'Agenda Urbana Espanyola del 2019 i advoca per una ciutat de barris (ciutat compacta), amb mobilitat sostenible (i serveis eficients d'escala metropolitana), verda, de trobada i intercanvi, oberta a la mar, autosuficient i inclusiva per a les persones.

«Introduïm, a més, dos principis que creiem fonamentals i que són, d'una banda, el de ciutat ben administrada, pel fet que és bàsic, ara més que mai, que l'administració sigui eficient i doni resposta a les necessitats de la ciutadania; mentrestant, per un altre, el de ciutat volguda, on incorporem el component paisatgístic i reequilibrem la desigualtat entre barris de la ciutat», ha dit.

«La crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha evidenciat que, a més d'aquests eixos de treball que pretenen humanitzar la ciutat, també cal treballar per una ciutat més saludable i resilient i així ho hem posat aquest dimarts en comú amb les 20 organitzacions socials i els partits polítics que formen part del consell d'àrea», ha afegit Truyol.

D'aquesta manera, ha apuntat la regidora, incorporar el principi de 'Ciutat Saludable' suposa, d'una banda, reduir la contaminació atmosfèrica i, d'altra banda, incentivar els hàbits saludables en la ciutadania. «I això és possible si els ciutadans poden satisfer les seves necessitats prop de casa, si tenim barris on es pot viure, treballar, anar a comprar o esplaiar-se, i per això cal tenir a prop el lloc de treball, els comerços, les zones d'esbarjo o espais naturalitzats... perquè llavors poden desplaçar-se a peu per la ciutat i s'incentiva l'exercici físic enfront del transport amb cotxe», ha destacat.

Mentrestant, quant al de 'Ciutat Resilient', ha indicat, que és el que fa referència a un espai que enfront d'una gran adversitat no sols és capaç d'adaptar-se sinó de sortir reforçat. «Durant el confinament també ha quedat palès que disposar d'un producte alimentari de proximitat no sols és important, sinó estratègic. En aquest sentit, és una prioritat posar marxa el Parc Agrari perquè potencia el producte local i actua com a infraestructura verda que ajuda a tancar el cicle de l'aigua», ha exposat.

«Aquests principis ens deixen necessitats d'actuació clares com per exemple que és imprescindible l'impuls d'un urbanisme de proximitat on la població tingui els equipaments, serveis bàsics i zones verdes prop de casa. D'altra banda, també queda clar que la ciutat s'ha de repensar per a les persones que la caminen i en aquest sentit les voreres estretes d'alguns carrers no són suficients per a mantenir les distàncies en un moment de crisi sanitària com l'actual», ha desenvolupat Truyol.

Amb tot, l'objectiu del Consell de Model de Ciutat és arribar a grans consensos sobre cap a on es vol projectar la ciutat del futur perquè es converteixi en un full de ruta a desenvolupar més enllà de legislatures i colors polítics. En aquest sentit, ha destacat l'Ajuntament, les entitats que el conformen han demanat participar activament en el debat municipal sobre els efectes de la COVID-19 sobre tots els àmbits de la ciutat.

«Ens hem compromès, d'aquesta manera, a crear un espai on les entitats socials puguin participar en aquesta definició dels reptes i les mesures a prendre per a superar-los a escala municipal. La governança de la crisi també és important, hem de superar aquesta crisi amb més democràcia i participació, i és en aquesta línia en la qual treballarem», ha conclòs Neus Truyol.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.