Setmanari d'informació local - 138 anys

Búger acull el primer Parc de les Olors de les Balears

La Fundació Musical ACA i el Parc de les Olors han signat un contracte de cessió d'espai de sa Vacal de Búger per tal que s'hi pugui desenvolupar el primer Parc de les Olors de les Illes Balears. El contracte tendrà una durada de deu anys en base al compliment dels objectius que són: posar en valor l'espai i promoure el coneixement de les propietats i usos de les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries com a via per a recuperar el lligam emocional entre la persona i l'entorn natural.

El batle de Búger, Pere Torrens, que ha assistit a l'acte per a donar suport al projecte i refermar la col·laboració que des de sempre dóna el consistori a la Fundació Musical ACA. Ha manifestat la seva satisfacció perquè es dugui a terme un projecte tan important estratègicament i tan necessari que, a més, embellirà una de les entrades principals del poble, que és la sortida de Búger cap a sa Pobla.

La Fundació Musical ACA, per la seva part, es reafirma en l'aposta de potenciar una fundació integrada i en contacte directe amb l'entorn natural. De fet, sa Vacal és una de les àrees de treball de la Fundació, que va adquirir els terrenys fa vint anys i hi va fer una primera intervenció en el sentit de fomentar el coneixement de l'entorn des del punt de vista físic i espiritual. També com a font d'inspiració i creativitat. Per tant, el Patronat de la Fundació té en molt bona consideració aquest projecte perquè serveix, també, per a promoure la interacció amb la resta de branques d'ACA: la música, la gastronomia, la poesia, l'art i la preservació de la saviesa popular.

Segons expliquen els impulsors, el Parc de les Olors de Búger és un projecte agroecològic basat en el cultiu de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries que té com a objectius principals tant donar a conèixer les plantes en general com fomentar la cooperació d'espais de cultiu.

D'una banda, sa Vacal ha de servir com a espai per a recuperar els usos de les plantes en general a través d'una experiència vivencial en què es pugui olorar, palpar i tastar i apreciar els usos atàvics de tot tipus de plantes, no tan sols les que tenen un ús agrícola, sinó especialment les que formen part del nostre entorn meś immediat. «Aquesta experiència vital està en vies de desaparició i estam deixant de reconèixer propietats de les plantes que han tengut aplicacions al llarg de la història. D'aquí la importància estratègica del projecte», han explicat.

En segon lloc, el Parc de les Olors de Búger vol ser un punt d'ancoratge per a fomentar els cultius ecològics i la recuperació d'espais i terrenys agrícoles mitjançant el cultiu de les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries, que amb la seva adaptació i floració poden ser uns cultius potencials pels seus múltiples usos dins l'àmbit de la salut, la cosmètica, l'alimentació...

Quina serà la línia d'actuació?

Hi haurà un espai habitable, sa Vacal, espai verd, on es farà un cultiu de les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries que es complementen amb altres finques productives i on es pugui fer venda directa dels productes, planters, infusions, olis essencials... I, com a xarxa de les Olors també es voldran crear vincles amb empreses transformadores per tal de donar un valor afegit al producte.

Entre d'altres activitats hi haurà tallers i projectes educatius per tots els sectors de la societat, però amb èmfasi a l'apartat educatiu, perquè els joves puguin reconèixer les plantes, propietats i usos a través de l'experiència directa.

A més, s'ha manifestat la intenció de lligar el projecte amb diferents disciplines artístiques i culturals i, per això, aquest contracte crea aquest vincle per a poder desenvolupar propostes conjuntament.

Finalment, l'espai ha de servir com a punt d'investigació i promoció de la botànica i l'etnobotànica. A més de crear vincles amb altres entitats com APAEMA, el Museu de Son Fornés de Montuïri... i totes aquelles que s'hi vulguin posar en contacte.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.