Setmanari d'informació local - 138 anys

Entitats ecologistes titllen el decret del Govern com «la rendició de l'esquerra al neoliberalisme»

Una desena d'entitats socials han demanat aquest dimecres «una transició socioecològica» per a la sortida de la crisi del coronavirus, durant una protesta davant el Consolat de Mar contra el decret llei aprovat pel Govern.

Amb el manifest 'La vida al el centre', les diferents associacions, com el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), han expressat la seva «indignació» per un decret llei que consideren que salvarà com «en la crisi de 2008 als grans capitals apostant pel binomi turisme i construcció».

Les entitats han assenyalat que s'han sentit «enganyades» pel Govern i han reclamat que s'ampliï el diàleg social més enllà de sindicats i patronals. «Ens varen convocar a reunions d'urgència i ens varen demanar presentar propostes mentre ells preparaven un decret», ha criticat la portaveu del GOB, Margalida Ramis.

Les entitats Terraferida, Amics de la Terra, Associació de producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), GOB, Moviment Feminista de Mallorca, Extinction Rebellion, Lobby de Dones, Deixalles, Rezero, Reass, Mercat Social i Docents pel futur són les organitzacions que han impulsat el manifest.

«Carta blanca» a la indústria turística

Els diferents col·lectius socials que han participat en la protesta han assenyalat que el decret «és la rendició de l'esquerra balear al neoliberalisme econòmic que no pensa en les persones».

Així mateix, han considerat que aquest «permet botar-se les competències dels consells insulars, els ajuntaments i altres organismes públics com la Comissió de Medi Ambient, que en molts casos no podran garantir un control ambiental ni democràtic suficient».

Per a les associacions socials, la «recuperació» d'aquest decret llei aposta per la construcció, el joc i els negocis d'embarcacions, així com per la desregulació. A més, han criticat que dóna «carta blanca» a la indústria turística i permetrà tramitar grans infraestructures «abans i amb menys controls».

Propostes de les entitats socials

Ramis ha explicat que moltes qüestions han quedat oblidades pel Govern per a la sortida de la crisi del coronavirus, com el canvi climàtic, els objectius de desenvolupament sostenible, les propostes del feminisme, les mesures d'economia social i solidària o el diàleg social. «Des dels moviments socials podríem aportar en positiu des del punt de vista econòmic per a sortir de la crisi atenent totes les vulnerabilitats que s'han posat en evidència amb aquesta crisi econòmica», ha assegurat.

La portaveu del GOB ha insistit que «la vacuna no solucionarà tots els reptes que enfronta la societat» i ha indicat que aquesta crisi no és més que «una mostra de la crisi sistèmica a la qual s'enfronta la humanitat». En aquest sentit, les diferents entitats socials que han signat el manifest 'La vida en el centre' han reclamat que la recuperació de la crisi del coronavirus es basi en els pilars de justícia social i climàtica, l'agroecologia i l'economia social i solidària.

Finalment, les entitats han denunciat que es tracta d'un decret «per a beneficiar a hotelers i constructors, passant per sobre d'entitats ecologistes, agràries, feministes, de l'economia social i solidària, o tercer sector». «Ja no ens val això de tot a canvi de llocs de treball, volem lloc de treball però amb condicions i per a tots», ha sentenciat Ramis

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.