Setmanari d'informació local - 138 anys

Medi Ambient va detectar durant 2019 set casos d'aus electrocutades i altres 67 casos sospitosos

38957
Imatge d'àguiles coabarrades. | CAIB/Arxiu

La Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear va detectar el 2019 un total de set casos de mort o lesions greus en ocells electrocutats per contacte amb línies elèctriques a les Balears, més altres 67 casos sospitosos en els quals no es va poder confirmar la causa però que han estat classificats com a presumptes electrocucions.

Quan l'informe de necròpsia no és concloent o quan només es disposa de restes òssies trobades sota un suport elèctric, es comptabilitza la incidència com a presumpta electrocució, encara que la causa més probable sigui aquesta, segons han aclarit des del Govern.

En el cas de les morts i lesions greus confirmades, segons dades de Medi Ambient, dues van ser àguiles 'coabarrades', altres dues van ser garses ('agró gris'), i la resta van ser individus de milana, àguila calçada i un 'xoriguer'.

Quant a les presumptes electrocucions, l'espècie més afectada és el corb comú, amb 31 casos, seguida de la gavina, amb 13, i l'àguila calçada, amb deu. D'altra banda, es van comptabilitzar dues col·lisions, d'un flamenc i una milana.

Durant aquest mes d'abril, diverses organitzacions mediambientals van presentar al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic una sèrie de mesures per a la protecció d'ocells electrocutats a l'Estat espanyol.

Entre altres actuacions, sol·licitaven aprofundir en l'estudi de les electrocucions per tal de conèixer la incidència real d'aquest problema, per a incloure dades contrastades amb totes les Comunitats Autònomes i incloent entrades d'animals en els Centres de Recuperació de Fauna Silvestre de cada província.

L'electrocució és la primera causa de mort no natural en alguns rapinyaires, per la qual cosa els esforços se centren a corregir la línia elèctrica. Des de 1999, Medi Ambient ha revisat almenys 390 quilòmetres de línia elèctrica entre Mallorca, Menorca i Eivissa, per tal d'identificar i documentar tots els suports perillosos. Endesa també col·labora a adequar la xarxa de distribució per protegir a l'avifauna de les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.