Setmanari d'informació local - 138 anys

CCOO i UGT demanen que la sortida de la crisi no es faci per la «mateixa via que el 2008»

38931

Els sindicats CCOO i UGT a les Balears han exigit aquest divendres que la sortida de la crisi del coronavirus «no sigui la mateixa via com el 2008», en un primer de maig, Dia del Treballador, en el qual han convocat diferents mobilitzacions virtuals per la impossibilitat de celebrar les tradicionals manifestacions.

Els sindicats han convidat a la població a sumar-se a una «manifestació virtual» del primer de maig, que s'ha celebrat entre les 13.30 i les 14.30 hores, a través de WhatsApp i xarxes socials, amb l''etiqueta' #josomprimerdemaig.

De 17.00 a 20.00 hores es retransmetrà un concert solidari en homenatge als treballadors essencials i a les 20.00 hores s'uniran a l'aplaudiment als balcons. Les reivindicacions sindicals d'aquest atípic primer de maig porten per lema 'Treball i serveis públics. Un altre model social i econòmic és possible'.

El secretari general d'UGT a les Balears, Alejandro Texías, ha detallat aquest programa d'actes 'en línia' en una roda de premsa acompanyat pel seu homòleg de CCOO, José Luis García. En la seva intervenció davant els mitjans amb motiu del primer de maig, han reivindicat un canvi de model productiu, reforçar la protecció social i una fiscalitat progressiva, entre altres aspectes.

Els sindicats han posat l'accent principalment en la necessitat de prolongar la protecció dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major a les Balears.

Residències de majors

D'altra banda, també han fer una crida a «repensar» i reforçar el model de dependència, coincidint tots dos en el missatge que la crisi ha «demostrat» que la cura dels majors «no ha estat la més adequada». UGT, fins i tot, ha exigit «una investigació urgent» en les residències de majors.

El representant de CCOO ha denunciat la «paradoxa» que en molts dels serveis que es consideren essencials, els treballadors siguin «els que tenen pitjors condicions». Des d'UGT han apuntat també que molts d'aquests sectors són habitualment feminitzats.

Fiscalitat progressiva

Els líders sindicals també han reivindicat una fiscalitat protegida que asseguri que «qui més guanya, més paga». Texías ha manifestat que «haurien de demanar perdó els que han anat predicant que els doblers estan millors en la butxaca de la gent» i ha afegit que «els que apliquen rebaixes són els primers que reclamen que l'Estat pagui».

Des de CCOO, José Luis García s'ha sumat a aquesta reivindicació i ha afegit un advertiment sobre les retallades i l'auge dels extremismes. «Si tornem a la sortida per la via de l'ajustament, ja sabem les conseqüències», ha declarat el secretari general, que ha insistit que «la prioritat és que la sortida de la crisi no generi pobresa i exclusió social».

Els sindicats han cridat a sortir de la crisi mitjançant un canvi de model productiu per a «no continuar depenent del turisme». Des de CCOO han demanat abordar la reconstrucció atenent l'emergència climàtica.

Diàleg social

En les seves intervencions, els líders sindicals han posat particular èmfasi en la importància del diàleg social. «En aquesta sortida de la crisi, hauran de comptar amb nosaltres, no com en 2008, que vam ser els grans oblidats», ha asseverat García.

El secretari general de CCOO ha felicitat el treball dels sindicalistes atenent un gran volum de consultes derivades de l'estat d'alarma. Finalment, tots dos han lamentat no poder sortir als carrers aquest primer de maig i han desitjat que l'any vinent ho puguin celebrar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.