Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol reclama a l'Estat espanyol «un marge de decisió pròpia per regular el desconfinament»

38795
Armengol durant la reunió mantinguda aquest diumenge amb Sánchez i la resta de presidents autonòmics. | CAIB

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat a l'Estat «un marge de decisió pròpia de les Comunitats Autònoms per tal de poder regular l'execució de les propostes de desconfinament».

Segons ha informat Armengol aquest diumenge en roda de premsa, després de participar en la reunió telemàtica que manté cada setmana amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics, «des de les Balears agraïm al Govern espanyol que hagi adoptat el plantejament que la desescalada havia de ser asimètrica i respondre a criteris epidemiològics i territorials».

No obstant això, ha matisat, «crec que seria necessari atorgar un marge de decisió pròpia a les Comunitats Autònomes per tal de poder regular l'execució de les propostes de desconfinament».

Quant al pla de desescalada que proposa el Govern espanyol, i que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres, ha detallat que «segueix criteris molt tècnics que afecten temes de llits i UCIs, té en compte la situació epidemiològica de la zona, com fer el control dels nous contagis, etc. Depenent de tots aquests paràmetres es podrà avançar en la desescalada d'una o l'altra manera».

En aquesta línia, Armengol ha celebrat que «la clau està en el fet que són paràmetres avaluables i públics. Per tant, segons aquests es podrà anar procedint al desconfinament per territoris».

Malgrat això, ha reiterat que «creu necessari que l'Estat doni la seva confiança a les autonomies perquè puguin plantejar com s'ha de fer la desescalada». Perquè, ha explicat, al seu judici, «seria molt més assenyat que el Govern pogués establir horaris i zones per evitar aglomeracions ara que s'ha permès la sortida de menors de 14 anys i a partir del dissabte es podrà sortir a fer esport».

A més, ha assenyalat, «cal tenir en compte la idiosincràsia de les Balears que són un territori compost per quatre illes, cadascuna amb una realitat social i econòmica diferent».

D'altra banda, encara que també relacionat amb la desescalada, la presidenta del Govern ha tornat a insistir a l'Estat en la seva petició que «el tancament de ports i aeroports de les Balears es mantingui el màxim temps possible».

En aquest sentit, ha advertit, «creiem que per tal d'obrir exteriorment en primer lloc cal obrir interiorment i fer-ho de manera segura». Per aquest motiu, ha reiterat, «el Govern central ha d'aclarir com serà l'obertura i si hi haurà controls en origen o destinació perquè Balears vol reforçar la realització tests». També, ha afegit, «creiem que aquestes mesures s'haurien de pactar amb les comunitats però també amb Europa».

No obstant això, ha recordat que el president Sánchez va dir en la seva compareixença d'aquest dissabte que «queda un llarg camí per recórrer per a la desescalada». A més de, ha afegit, «els vols nacionals i internacionals no són competència autonòmica».

Finalment, respecte a la possibilitat que no residents a les Balears que disposin de segona residència a les Illes viatgin a l'arxipèlag, ha insistit que «Espanya es troba sota un estat d'alarma i les restriccions de mobilitat són per a tothom». En aquesta línia, ha reiterat, «els desplaçaments a segones residències estan prohibits tant per als qui són residents com per a aquells que no ho són».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.