Setmanari d'informació local - 138 anys

El 'Memorial de Setmana Santa. Toni Gomila diu Blai Bonet' es trasllada a les xarxes

38077

La Fundació Mallorca Literària ha adaptat la representació 'Memorial de Setmana Santa. Toni Gomila diu Blai Bonet' perquè es pugui gaudir des de casa davant la impossibilitat de representar-lo al Teatre Principal i diferents municipis de Mallorca, com estava previst abans de decretar-se l’estat d’alarma. L’espectacle ha estat enregistrat i es difondrà en format de píndoles entre el 4 i el 12 d’abril al canal de YouTube i les xarxes socials de la Fundació Mallorca Literària. Aquesta adaptació ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació amb les productores audiovisuals Produccions de Ferro i Singular Produccions i el Teatre Principal de Palma.

Coincidint amb el 40è aniversari de la creació i presentació del text 'Setmana Santa 80 i el memorial', una dissertació narrativa de Blai Bonet entorn dels fets de la Setmana Santa i relectura dels fets narrats en l’Evangeli que va ser creada per l’autor i llegida a l’església de Santanyí en els dies previs a la Setmana Santa de 1980, la Fundació Mallorca Literària tenia previstes diverses representacions en aquest mes d’abril de 2020, en format de monòleg a càrrec de l’actor Toni Gomila: a Binissalem, a Petra, a Manacor i a la Sala Petita del Teatre Principal de Palma. La situació d’emergència i les mesures de confinament actuals han obligat a suspendre aquestes representacions, però la Fundació Mallorca Literària ha treballat una versió alternativa per fer possible donar continuïtat a la divulgació d’aquest text, plenament vigent i encertat en el context dels dies previs a la Setmana Santa.

El monòleg, interpretat per Toni Gomila, ha estat enregistrat i preparat per a ser divulgat en els pròxims dies, a través de píndoles fragmentàries que la Mallorca Literària publicarà en el seu canal YouTube i anirà compartint per les xarxes socials durant 9 dies consecutius, puntualment a les 12h: des del dissabte dia 4 d’abril (la vigília del dia de Rams) fins al diumenge 12 d’abril, Diumenge de Pasqua. Aquest mateix dia, a més, està previst que el monòleg en la seva versió íntegre sigui estrenat a youtube i publicat per Mallorca Literària i el Teatre Principal de Palma.

Des de 2017, Mallorca Literària ha duit a terme diverses accions per a recuperar i donar a conèixer aquest text, per diverses vies: d’una banda, creant-ne la versió escènica en format monòleg amb Toni Gomila, que des de llavors s’ha representat cada any al voltant de Setmana Santa a Santanyí, Palma, Sant Joan, Pollença, Inca, Barcelona… D’altra, participant en la coedició del text original (any 2018), que va dur a terme Adia Edicions, amb estudi introductori de l’especialista Gabriel S.T. Sampol. Amb aquest enregistrament -impulsat en condicions extraordinàries, però subratllant l’especial interès de l’obra- s’amplia n’amplia l’accessibilitat per a tots els públics. L’obra quedarà arxivada dins del Canal Poeteca del YouTube de Mallorca Literària.

Les claus del text

El text ofereix una relectura dels fets narrats en l’Evangeli, a través de la singular perspectiva que caracteritza l’autor. Una relectura que planteja interrogants a l’habitual narració dels fets i dóna sentit a la Setmana Santa tot revisant-ne el relat històric, els plantejaments teològics i els dilemes humans que Bonet exposa.

El pregó, en definitiva, constitueix una visió humanitzada de la passió de Jesucrist que ens permet aproximar-nos a les tradicions i rituals de la Setmana Santa des d’una perspectiva gens ortodoxa, i alhora carregada de sentit humà i de referents propers. En el text, Jerusalem és «una ciutat més o manco de les mides de Santanyí». Allà es presenta com a «home de la paraula» per explicar què és la Setmana de Pasqua i tots els rituals de què es compon: l’autor parla «per entendre i veure, net i clar com un tassó d’aigua clara, tots els fets que varen passar en aquesta setmana».

Amb llenguatge ric i popular va entrellaçant les geografies de Mallorca i Jerusalem: Jesús entra a Santanyí per la Porta Murada o va a l’hort del Getsemaní, que és una possessió de l’illa… Mica en mica el relat ens narra uns fets ja de tots coneguts però amb arguments i lectures noves. Els diàlegs de Jesús amb el Sant Pare, o la crucifixió amb partits polítics, policies i lleis antiterroristes fan d’aquest un text radicalment viu, tres dècades després de la seva creació, imprescindible per a una comprensió actual de la que és una de les històries més conegudes del món occidental.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.