Setmanari d'informació local - 138 anys

La qualitat de l'aire millora un 50% a les Balears amb el confinament

38011

La qualitat de l'aire ha millorat un 50 per cent a les Balears en els darrers quinze dies de confinament, segons un informe elaborat per la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic del Govern, que ha constatat caigudes de les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2) d'un 61% a Mallorca, un 22% a Menorca i un 50% a Eivissa.

Segons ha informat la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern, s'han comparat dades de l'1 al 30 de març per a avaluar l'impacte ambiental de la declaració de l'estat d'alarma, que va entrar en vigor a mitjan mes. Aquesta anàlisi ha detectat una baixada en les concentracions de diòxid de nitrogen, el contaminant més representatiu provocat pel trànsit rodat.

Segons el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, les Balears partien de «nivells molt baixos d'emissions de diòxid de nitrogen i per això, ha passat de tenir una bona qualitat de l'aire a tenir-ne una excel·lent». Aquest estudi s'ha elaborat basant-se en les dades recollides per la Xarxa Balear de Vigilància i Control de la Qualitat de l'Aire, que disposa a les illes de 21 estacions fixes: 13 a Mallorca, quatre a Menorca i altres quatre a Eivissa.

Es tracta d'estacions tant de titularitat pública com privada, que es troben situades en els voltants dels principals focus contaminants de les Illes, amb la finalitat de controlar la qualitat de l'aire, l'ambient i la influència d'algunes activitats -com el trànsit de vehicles, la construcció, la producció d'energia elèctrica i els ports i aeroports-. Per a aquest informe s'han tingut en compte les estacions més representatives per al contaminant vinculat al trànsit rodat (l'estació de Foners a Palma, l'estació de Pous a Maó i l'estació de Can Misses, a Eivissa).

Malgrat aquest descens en emissions, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic ha apuntat que les emissions continuen sent elevades a determinades hores del dia, per la qual cosa ha insistit «en la necessitat de replantejar la mobilitat» quan la conjuntura sanitària ho permeti.

Baixada de la contaminació en ports

D'altra banda, segons dades de l'Autoritat Portuària (APB), els nivells de diòxid de sofre (SO2) en el port de Palma han caigut, de mitjana, un 42% amb les restriccions al trànsit marítim.

El SO2 és un paràmetre associat a les emissions dels vaixells i de fet, els sensors situats en zones de major activitat portuària són els que han detectat major caiguda en les emissions d'aquest contaminant. En els primers dies també s'ha notat el descens a Maó (-40,9%) i Eivissa (-33,4%).

Quant a l'òxid de nitrogen (NOx), més vinculat al trànsit rodat, els nivells mitjans han descendit especialment a Palma (-31%) i Eivissa (-24,7%), i una mica menys a Maó (-6,4%), on el port no compta amb un passeig marítim que porti aparellat trànsit de cotxes. Per contra, aquestes emissions han augmentat a Alcúdia (11,2%) i La Savina (12,4%). També s'han constatat reduccions «molt importants» en els nivells de renou en els ports.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.