Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB crea un grup per a plantejar la sortida de la crisi del coronavirus des de l'ecologisme social i polític

37801

Les conseqüències de la pandèmia i la recessió econòmica mundial derivada de la crisi del COVID-19 sobre un sistema social i econòmic ja en crisi, tardaran mesos, potser anys, segons ha explicat aquest dimarts el GOB. «Les accions que emprem ara tendran un impacte en les persones, ara i en el futur. No tenim totes les respostes, però creiem que és important que les persones que decideixin i la societat puguin sentir les nostres veus ara mateix», han remarcat.

Per aquest motiu des del GOB s'han adherit a una iniciativa internacional, 'Principles for a #JustRecovery from COVID-19', que -com ja s'està fent també en l'àmbit de l'Estat espanyol amb el #plandechoquesocial la iniciativa 'Frenemos la curva' pretenen unir veus i moviments de la societat civil per tal de marcar el full de ruta en aquesta primera etapa de la crisi i des del confinament.

La pandèmia COVID-19 exigeix ​​accions ràpides i sense precedents. Les opcions que s'escullin ara mateix configuraran la nostra societat durant anys, i en les dècades properes. Com que els responsables de la política prenen mesures per assegurar un alleujament immediat i una recuperació a llarg termini, «és imprescindible que tenguin en compte les crisis interrelacionades: de desigualtat de riquesa, racisme i crisi ecològica, sobretot la crisi climàtica, que es va produir molt abans del COVID-19 i que ara corren el risc d’intensificar-se».

Les organitzacions signants demanen una resposta global al COVID-19 per a contribuir a una recuperació justa. Les respostes a tots els nivells han de mantenir aquests cinc principis:

(1) LA SALUT. És la màxima prioritat, per a totes les persones, sense excepció
Cal garantir recursos de serveis de salut a tot arreu; assegurar l’accés per a tothom.

(2) DISPOSAR DE SUPORT ECONÒMIC DIRECTAMENT PER A LES PERSONES. Centrem-nos en les persones i els treballadors, en particular els marginats dels sistemes existents, en les nostres necessitats a curt termini i en les nostres condicions a llarg termini.

(3) RESCATEM TREBALLADORS I COMUNITATS, NO EMPRESES, NI CORPORACIONS NI MERCATS FINANCERS. L’assistència dirigida a indústries específiques s’ha de dirigir a comunitats i treballadors, no a accionistes ni a executius corporatius i mai a les corporacions les accions de les quals agreugen la crisi climàtica.

(4) CREAR RESILIÈNCIA PER A CRISIS FUTURES. Hem de crear milions de llocs de treball decents que ajudin a potenciar una transició justa per als treballadors i les comunitats cap al futur de carboni zero que necessitem.

(5) CONSTRUÏM SOLIDARITAT I COMUNITAT SENSE FRONTERES - NO DONEU ALES ALS AUTORITARISMES. Transferiu la tecnologia i les finances a països i comunitats amb ingressos inferiors per tal que puguin respondre utilitzant aquests principis i compartir solucions entre les fronteres i les comunitats. No utilitzeu la crisi com a excusa per trepitjar els drets humans, les llibertats civils i la democràcia.

Des del GOB, a banda de reforçar el treball en xarxa i la construcció col·lectiva de les alternatives que posin la vida al centre, han creat un grup per a plantejar conjuntament la sortida d'aquesta situació des de l'ecologisme social i polític centrats en la realitat insular. Si hi estàs interessat, contacta amb: territori@gobmallorca.com

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.