Setmanari d'informació local - 138 anys

Es podran suspendre les visites als fills per part dels pares maltractadors

37781

Les dones víctimes de violència de masclista que tenen la custòdia dels fills i filles menors d'edat podran demanar la suspensió de les visites dels pares maltractadors durant l'estat d'alarma decretat amb motiu de l'expansió del COVID-19.

La Delegació del Govern espanyol contra la Violència de Gènere ha elaborat una guia d'actuació per a les víctimes en la qual recorda que així ho preveu l'acord del Consell General del Poder Judicial de 13 de març. Aquest acord estableix que el jutjat de família competent pot acordar la suspensió cautelar valorant el risc de contagi del virus derivat de la mobilitat del nen o la nena.

Per a sol·licitar-la, l'advocat de la víctima ha de remetre un escrit al jutjat demanant expressament que, a causa de l'estat d'alarma i el risc per a la salut, mentre no hi hagi resposta judicial, es doni per suspès el règim de visites fins que finalitzi l'estat d'alarma. Així mateix, el Ministeri d'Igualtat recomana incloure en l'escrit una proposta de compensació dels dies de visites que no hagin estat gaudits per l'altre progenitor.

Tal com remarca, durant l'estat d'alarma les persones menors d'edat han de tornar a la seva residència habitual. «Si algun o alguna menor es troba fora del domicili del progenitor custodi, una de les excepcions de desplaçament justificades en el Decret d'estat d'alarma és el 'retorn al lloc de residència habitual'», sosté.

Així doncs, si el menor es troba amb el pare o mare que no té la custòdia, s'aconsella que «l'advocat o advocada del progenitor custodi es dirigeixi a l'advocat o advocada del no custodi per a demanar el lliurament del menor en el lloc de 'la seva residència habitual'», postil·la Igualtat sobre aquest tema.

En cas de custòdia compartida (és a dir, quan no hi ha un sol domicili habitual sinó dues) donada la situació de risc que suposa el trasllat dels menors d'un domicili a un altre, «s'aconsella que en aquests casos romanguin en el domicili del progenitor en el qual es trobessin quan es va declarar l'estat d'alarma o, si hi ha hagut ja canvis, en l'últim domicili». «Deu per descomptat comunicar-se a l'altre progenitor i preveure la compensació de dies una vegada finalitzat l'estat d'alarma, bé de mutu acord o per resolució judicial», agrega el Ministeri.

En els casos en els quals les visites o els lliuraments, són en un Punt de Trobada Familiar (PEF), «es considera desaconsellable». «No hi ha previsió del seu ús en aquest període excepcional», afirma Igualtat, que recorda que els punts de trobada «no estan oberts davant la declaració de l''estat d'alarma'».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.