Setmanari d'informació local - 138 anys

Gabriel Pons: «Volem recuperar visibilitat per al truc, és un joc molt lligat a la nostra cultura i té molta capacitat d'entreteniment»

Entrevista amb Gabriel Pons, secretari de la Federació Balear de Truc

37725

Entrevistam Gabriel Pons (1997), secretari general de la Federació Balear de Truc des de fa un any.

El truc és un joc de cartes genuïnament mallorquí... Podem dir que gaudeix de bona salut el truc a Mallorca?

En els darrers anys el truc ha tengut alts i baixos. L'entrada de jocs de cartes forans com podria ser el pòquer que ha rebut molta més atenció mediàtica, les noves tendències d’entreteniment digital han estat factors que han influït en aquest succés. Així i tot el truc ha sobreviscut amb força dins la nostra societat d'una manera casolana.

Què és i què fa la Federació Balear de Truc?

La Federació Balear de Truc som un grup d'apassionats pel truc que ens hem unit conformant aquesta entitat sense ànim de lucre per poder gaudir d'aquest joc d'una manera més comunitària donant la a conèixer al màxim nombre de gent.

La inquietud de la federació és fer sortir de casa el truc, si bé és cert que ja es juga a alguns bars, volem que la gent pugui compartir aquest joc de la manera més social possible ajuntant-nos i gaudint comunitàriament. També volem donar la visibilitat que mereix, no sols perquè és un joc lligadíssim a la nostra cultura, sinó també per l'alt nivell d'entreteniment que el caracteritza.
Per tal d'arribar aquest fi, de moment, humanitzam campionats intermunicipal i locals.

Actualment està en marxa el II Campionat Intermunicipal de Truc, explica'ns aquesta competició.

El campionat intermunicipal és una competició de truc a nivell de tota l'illa. Guanyar aquest campionat implica molt de prestigi entre les truqueres i els truquers ja que hi ha diverses fases la primera de les quals es fa a molts municipis de l'illa. Els classificats de cada municipi passen a una segona fase a nivell comarcal i els millors d'aquesta a la fase final. La manera amb la qual es desenvolupa aquest campionat intenta que sigui l’astúcia de cada parella la que els faci arribar el màxim d'enfora que puguin, reduint al màxim el factor atzar. Per això no és casualitat que la parella formada per Javier Jiménez i Vicenç Fiol (una de les parelles amb més renom a l'illa) es fes amb la victòria de la primera edició.

S'ha ajornat la segona fase?

Sí, encara que la nostra idea és seguir el campionat com estava previst desfasant les dates inicialment previstes.

Hi ha precedents de campionats de truc...

Com a mínim a nosaltres ens consta que hi havia campionats des del 1988 fins el 2009 de manera anual. Era un gran campionat a nivell insular on molts encara recorden que es feia la final al casino de Calvià i posteriorment a Portopí. Era una altra època, on institucions i mitjans de comunicació prestaven mes atenció al nostre col·lectiu. El projecte actual és retornar a aquella ambició que va haver-hi fa un temps! Per altra banda sempre hi ha hagut tornejos a pobles en les seves festes patronals o també grans apassionats del truc dediquen esforços fent tornejos a nivell locals.

Quins recursos hi ha a l'abast dels jugadors de truc en aquests temps de confinament?

Ara que demanes això aprofitaré per dir que hi ha uns quants programadors que s’encarreguen de tornar a reactivar la web de Retruc.net.

Per a qui no sàpiga de que es tracta, fa uns deu anys enrere va haver-hi un 'boom' amb el truc on-line, moltíssims de jugadors jugaven a la ben coneguda pàgina web 'Retruc.net'. Amb el temps va quedar eclipsada per les noves xarxes socials i altres modes però pensam que ara és una bona oportunitat per reactivar la pàgina. Moltíssima gent ens ho demana, així que si tot va bé en breus ja hi estarem jugant!

També dir que hi ha una aplicació bastant ben aconseguida que es diu 'truc Balear' i que recomanem molt per a entretenir-se aquests dies!

A partir d'aquesta setmana a dBalears posam en marxa un repte anomenat 'La jugada de la setmana', en què consistirà?

En aquesta secció, setmanalment, posarem una situació d’una jugada de truc. Com es conegut per a tothom, el truc es un joc d’enginy on l’estratègia i la picardia personal tenen un rol fonamental a l’hora de guanyar partides. Per tal de demostrar les habilitats dels usuaris posarem una situació entrebesada que doni a pensar, després, posarem vàries opcions entre les quals s’haurà de triar la més adequada. Com que es farà setmanalment, amb la publicació del nou repte lliurarem la resposta correcta del repte anterior.

A més a més, per tal de crear un feedback amb els més interessats obrim el següent correu trucbalear@gmail.com per rebre l’explicació de la jugada que creguin correcta per part dels usuaris o si algú no hi està d’acord amb la nostra resposta del repte justificar la seva. Cada setmana anirem publicant les millors explicacions o justificacions dels usuaris!

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.