Setmanari d'informació local - 138 anys

Pesca proposa l’horari de descans setmanal de la flota artesanal en aigües exteriors

37325
Imatge del Consell Pesquer celebrat aquest dissabte. | CAIB

La direcció general de Pesca, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha exposat en la reunió del Consell Pesquer la proposta d’horari de descans setmanal de la flota artesanal. Es tracta de regularitzar l’horari d’aquestes embarcacions que pesquen en aigües exteriors. La proposta ha estat traslladada a tots els membres del Consell Pesquer i és en compliment del Reial Decret 395/2006 de 31 de març, pel qual s’estableixen mesures d’ordenació de la flota pesquera que opera amb arts fixos i arts menors.

Aquest Reial Decret fixa que el període autoritzat per exercir la pesca amb arts fixos o arts menors serà, per a cada vaixell, de cinc dies a la setmana i 16 hores al dia. A la vegada, estableix que els ormejos i arts de pesca hauran de ser retirats del seu calament durant 41 hores continuades per setmana, i transportats al port.

El director general de Pesca, Joan Mercant, ha proposat que les embarcacions d’arts menors iniciïn aquest descans setmanal, que ha de ser de 41 hores continuades, els divendres a partir del vespre. La proposta és que durant el període d’estiu (1 abril a 30 setembre) el descans obligatori comenci a les 22 hores i s’allargui fins el diumenge a les 15 hores; mentre que durant el període d’hivern (1 octubre a 31 de març) comenci el divendres a les 21 hores i s’allargui fins el diumenge a les 14 hores.

Les embarcacions que treballen en aigües interiors tenen ja regulat aquest descans. En el seu cas és de 30 hores, a partir dels dissabtes migdia. Aquesta decisió suposa, per tant, el compromís de la conselleria per complir amb aquest Reial Decret del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Aquesta normativa deixava en mans de les Comunitats Autònomes la decisió de quan fer aquest descans. De fet, les Balears són la única comunitat autònoma que no ho tenia definit. L’horari entrarà en vigor les properes setmanes un cop la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, signi la resolució. Mentrestant, es crearan també comissions insulars per estudiar possibles propostes en relació a l’aplicació del descans.

És un dels temes que s’han tractat en el Consell Pesquer, juntament amb el reglament de busseig a les reserves marines, la modificació del decret 26/2015 de marisqueig per simplificar-ne la tramitació de les autoritzacions per a la captura de pops des d’embarcacions d’arts menors o l’aplicació del Reglament 2019/1022 del Pla plurianual per a la pesca demersal al Mediterrani occidental, entre d’altres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.