Setmanari d'informació local - 138 anys

Florit: «Era més important esbrinar el delicte que preservar el secret professional»

37059

El jutge Miguel Florit acusat pel 'cas Mòbils', ha assegurat davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), que «era més important esbrinar el delicte, que no el dret professional dels periodistes» quant al fet que les seves fonts, segons ha dit, «no eren tan secretes perquè els mateixos periodistes ja deien en les seves publicacions que el coneixien a través de fonts policials».

La causa es remunta a l'11 de desembre de 2018, quan la Policia, per ordre del jutge, es va confiscar dels telèfons mòbils de dos redactors d'Europa Press i Diario de Mallorca per a investigar l'origen d'un informe sobre un presumpte frau a Hisenda relacionat amb el conegut com el 'cas Cursach'. «Vaig pensar que era el meu deure investigar el delicte i que el delicte era greu i havia de sucumbir el dret al secret professional en aquests extrems», ha dit. «Aquest informe va ser la gota que va fer vessar el tassó» perquè, segons ha contestat Florit aquest dijous a preguntes del representant de la Fiscalia, Bartomeu Barceló, ja s'havien produït altres denúncies per actuacions similars i ho va considerar un «fet gravíssim».

La defensa dels mitjans afectats (Europa Press i Diario de Mallorca), així com els dos periodistes (Blanca Pou i Kiko Mestre) varen presentar una querella contra Florit en la qual li demanen penes que sumeixin 42 anys d'inhabilitació per vulnerar el secret professional, la intercepció de les comunicacions, prevaricació, i un delicte contra la inviolabilitat del domicili. Durant el judici, també ha declarat com a testimoni el fiscal Anticorrupció Juan Carrau, que ha explicat que va informar a favor del rastreig d'anomenades a dos periodistes perquè es va estimar que era «menys invasiu» demanar els llistats de les seves terminals i «aplicar una cerca selectiva» amb els telèfons dels policies que «podien haver comès el delicte per a obtenir les evidències que demanar el llistat de 30 o 40 funcionaris».

El fiscal ha explicat que es va mostrar a favor de les actuacions, que també inclouen el decomís dels dispositius mòbils als dos periodistes, perquè no era «només l'assumpte de l'informe de l'Agència Tributària, sinó que s'havien filtrat moltes coses al llarg de molt de temps». «Era un delicte continuat», ha assegurat. Així, ha detallat que coneixien que les informacions publicades tenien el seu origen en funcionaris policials perquè «una foto que es filtra provenia d'un 'xat' en el qual només intervenien policies».


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.