Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS: «El desplegament de la Llei d'Habitatge és irrenunciable»

36931

El coordinador de MÉS per Mallorca Antoni Noguera, ha assegurat aquest divendres que davant la situació d'emergència per l'accés a l'habitatge l'aplicació de qualsevol mesura extraordinària no ha de desvirtuar el desplegament de la Llei d'Habitatge aprovada la legislatura passada.

«El desplegament de la Llei d'habitatge és irrenunciable», ha emfatitzat Noguera durant una roda de premsa on ha explicat les mesures plantejades per formació per millorar el decret que prepara el Govern. Segons Noguera les polítiques públiques d'habitatge han de tenir en compte diferents factors amb condicions i garanties.

Així, ha detallat que les cessions de sòl públic ha d'estar subjectes al màxim de controls i no superar en cap cas els 40 anys. Es tracta, segons Noguera, «d'un temps avalat pels cànons establerts pels experts. D'aquesta manera, l'administració recuperarà els habitatges podent amortitzar la seva vida útil com a mínim durant deus anys més. Per habitatge de lloguer a preu taxat i els usuaris seran definits per les administracions públiques».

El coordinador de MÉS ha explicat que entre les propostes també figura que els nous habitatges construïts a l'empara de decrets d'emergència computaran com a creixement poblacional, i per tant, s'hauran de tenir en compte a l'hora de planificar noves infraestructures i serveis (escoles, abastiment i depuració d'aigües, gestió de residus, etc). A més, ha apuntat que aquest decret ha de respectar l'autonomia municipal.

«L'emergència d'accés a l'habitatge només es resoldrà amb la col·laboració de tothom. Per això reclamarem que totes les administracions que tenen competència en habitatge puguin exercir el dret de tanteig i retracte, i agilitzar la tramitació per desenvolupar habitatge públic, la cooperació institucional és essencial», ha assenyalat.

També ha incidit en destacar que «trobam a faltar una oficina antidesnonaments autonòmica o similar». En aquest sentit, ha apuntat que l'Ajuntament de Palma fa 4 anys que duu aquesta lluita en solitari, la llei d'habitatge preveu aquesta figura i el Govern ha d'implicar posant recursos a aquestes iniciatives i creant oficines per totes les Balears. Pel que fa a la proposta de l'Observatori de l'habitatge «apostam per un observatori que tengui un conveni amb entitats públiques i multidisciplinaris com la UIB».

Noguera ha comparegut acompanyat pel diputat Joan Mas qui ha valorat alguns aspectes de l'esborrany presentat pel Govern. «Valoram positivament la possibilitat de crear habitatge dotacional, combinat amb els equipaments públics. Així diversificam l'oferta d'habitatge, generant oferta per joves i persones grans que viuen soles amb allotjament de qualitat i ajustat a les seves necessitats, amb serveis complementaris de serveis públics», ha manifestat.

Per la seva part la regidora a l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol ha incidit en algunes polítiques en l'àmbit espanyol. «Al marge del decret valoram positivament que el ministre Ábalos parli de, en determinades circumstàncies, regular el lloguer, proposta que MÉS per Mallorca ja va plantejar al programa electoral de les passades eleccions. Els límits, però, hauran de fixar-se a preus justos i evitar per tant, la consolidació de la bombolla immobiliària actual», ha assegurat Truyol.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.