Setmanari d'informació local - 138 anys

Les dones de les Balears cobren de mitjana 3.072,85 euros anuals menys que els homes

36889

Les dones de les Balears cobren, de mitjana, 3.072,85 euros menys que els homes a l'any, és a dir, un 13% menys, segons un estudi del sindicat UGT amb les últimes dades oficials de l'enquesta d'estructura salarial de 2017.

Davant aquestes dades, des d'UGT de les Balears han reclamat una Llei d'Igualtat Salarial, ja que els dos partits que formen el nou Govern espanyol, PSOE i Podemos, «han dit en el seu programa que estan d'acord».

Segons ha explicat la secretària de Polítiques Socials i Igualtat d'UGT les Balears, Xisca Garí, volen que aquesta llei obligui les empreses a donar als sindicats informació sobre el que paguen als seus treballadors i que s'augmentin les sancions. «Si a una empresa gran se li imposa una sanció de 10.000 euros, no li fa res», ha reflexionat.

Les xifres analitzades per UGT situen les Balears com la segona regió amb la bretxa salarial més baixa, per darrere de les Canàries, encara que UGT matisa que es deu al fet que en tots dos arxipèlags els homes tenen un dels salaris més baixos de tot el territori de l'Estat espanyol.

En particular, a les Illes, a 2017, el salari mig femení era de 20.465 euros, un 0,7% més baix que l'estatal, i el masculí de 23.538 euros, un 10,8% menys. UGT ho atribueix a la forta dependència de les Balears del sector serveis, caracteritzat per sous més baixos que l'industrial. Cal matisar també que, en basar-se l'estudi en dades de 2017, no s'aprecia l'impacte del nou conveni d'hostaleria. El sindicat també demana tenir en compte que a les Balears hi ha un nombre important de treballadors que no estan ocupats durant tot l'any i l'economia és «encara bastant estacional».

En el conjunt de l'Estat espanyol, la bretxa salarial és d'un 21,9% i en alguns territoris arriba al 30,2%. La bretxa salarial es va reduir a les Balears entre 2016 i 2017, en registrar les dones una pujada mitjana de 762 euros i els homes de 251 euros. Així, la bretxa va passar d'un 15,3% a un 13,05%.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.