Setmanari d'informació local - 138 anys

Pagesos entreguen una porcella a Hila per protestar contra el tancament de l'escorxador

36699

Uns cinquanta ramaders i agricultors de Mallorca, a través de les associacions Unió de Pagesos de Mallorca, Asaja i AIA-UPA Balears, han protestat aquest dimecres davant l'Ajuntament de Palma per a demanar al batle José Hila que el Consistori condoni el deute pel lloguer de l'escorxador.

Després de la protesta, els professionals han registrat a Cort un escrit amb la seva petició i han assegurat que «si el concessionari no rep el lloguer que Cort deu, segurament l'escorxador acabi tancant perquè com que és una empresa privada no estan disposats a perdre 150.000 euros».

Durant la manifestació, els agricultors i ramaders han lliurat a Hila una porcella envasada al buit i una carta amb les seves peticions. El secretari general d'Unió de Pagesos de Mallorca, Sebastià Ordines, ha dit al batle que «si vol continuar menjant porcella», ha de mantenir obert l'escorxador. A més d'aquest lliurament, els agricultors han duit fins a la plaça de Cort dos exemplars de porc negre.

Ordines, qui ha destacat la unió de les tres organitzacions agràries, ha mostrat el seu «descontentament» amb el possible tancament de l'escorxador de Palma i ha qüestionat que l'Ajuntament no condoni el cost del lloguer de l'escorxador com succeeix amb els escorxadors de Manacor, Inca i Felanitx, que tenen el suport dels seus respectius ajuntaments.

«Si tanca l'escorxador de Palma, serà la fi de més del 85 per cent de les explotacions ramaderes de Mallorca a curt termini, després cauran els productors de cereals, farratges i altres aliments per a animals», ha alertat.

En el mateix sentit, el gerent d'Asaja a Balears, Joan Simonet, ha dit que «ja és hora» que l'Ajuntament «reaccioni». «Hila defensa en la seva política la promoció del mercat local, amb la qual cosa ja és hora que ho faci. L'administració ha d'assumir compromisos amb el sector», ha recalcat Simonet.

Reunió amb el batle de Palma

Després de la protesta, diferents representis de les tres organitzacions agràries i ramaderes han estat rebuts pel batle de Palma, José Hila, i el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Rodrigo Romero. En la seva trobada, segons el gerent d'Asaja, l'edil els ha explicat, davant la petició de condonació del deute, que «els doblers s'han de gestionar amb tràmits administratius».

Així mateix, Simonet ha dit que l'alcalde els ha traslladat que «la voluntat política existeix». «Hem de veure-ho perquè aquest problema hi és des de fa més d'un any i hem hagut de venir fins aquí, en grup, perquè ens rebi», ha explicat Simonet i, a la mateixa vegada, ha insistit en la «responsabilitat» de l'Ajuntament perquè «l'escorxador continuï obert».

L'Ajuntament aposta per la contuinuïtat

Des de l'Ajuntament han assegurat, després de la reunió amb agricultors i ramaders, que la seva aposta és «la continuïtat» de l'escorxador. «És un espai amb bastant importància per a fer costat al sector amb una activitat necessària a les Illes i per a garantir, a més, el subministrament de carn a Palma i a Mallorca», han matisat.

Encara així, han explicat que l'empresa ha sol·licitat a Mercapalma una «rebaixa del preu del lloguer» i, també, el Consistori li ha sol·licitat «documentació complementària» per a poder estudiar la situació financera. A més d'això, des de Cort han avançat que treballen amb la conselleria per a estudiar «altres alternatives» com podria ser que part de la Llei de Capitalitat que correspon a Palma es destini a completar la subvenció que aporta el Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.