Setmanari d'informació local - 138 anys

Acció Cultural del País Valencià reclama al Congrés el reconeixement legal de la unitat del català

36669

Representants d'entitats que treballen a favor del català, l'aragonès, l'asturià, l'èuscar i el gallec han oferit aquest dimarts una roda de premsa al Congrés per valorar les reunions amb els grups parlamentaris. «L'objectiu dels encontres és el requeriment de mesures concretes per a garantir la igualtat lingüística, la llibretat i la democràcia».

Des d'Acció Cultural del País Valencià s'ha proposat al Govern espanyol, i la resta de partits parlamentaris el reconeixement legal de la unitat de la llengua catalana i l'ús del terme «català» al País Valencià. Rubèn Pitarch, en representació de l’entitat, afirma que aquesta mesura «milloraria notablement la intercomunicació entre la comunitat lingüística, a banda de combatre fragmentacions socials en un context globalitzat».

Pitarch ha fet referència als experts juristes Alfons Esteve i Francesc Esteve quan afirmen que «les llengües consolidades tenen un nom unitari que les identifica cap endins, en referència al model de llengua comuna i estàndard, i cap enfora, internacionalment». A més, afegeix que «l’ús exclusiu de la denominació 'valencià' no ha servit per a resoldre el conflicte ni per a augmentar-ne l’ús social. Més aviat al contrari. El resultat ha estat, d’una banda, una política d’aïllament de la resta de la comunitat lingüística, i de l’altra, l’alimentació de polèmiques sobre la identitat i la normativa, a més d’entrebancar l’extensió de l’ús en l’ensenyament, l’administració, etc».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.