Setmanari d'informació local - 138 anys

Francesc Felipe: «Gaming.cat és una comunitat per a la gent que vol viure la seva passió pels videojocs en català»

36639

La Llibreria Catalana de Perpinyà, Amical Wikimedia i Gaming.cat són els tres finalistes dels VII Premis Martí Gasull i Roig de la Plataforma per la Llengua. Després de tres setmanes amb les votacions obertes a tothom, l'ONG del català ha tancat el formulari, que ha tengut una participació final de 5.008 persones. El proper 17 de febrer, al Teatre Poliorama de Barcelona, es lliurarà el guardó al finalista que més vots hagi obtengut.

L'associació de jugadors de videojocs que creen continguts i promocionen el català al món, Gaming.cat, ha estat nominada per ser líder del panorama dels videojocs en català, promocionant el joc en la nostra llengua, la traducció de videojocs i valorant positivament els jocs que tenen el català com a opció. A més, la Plataforma destaca el suport a diferents grups de streamers i youtubers que emeten en català, així com la creació del podcast 'Cinc Minuts Més', que s'emet cada mes i que dóna a conèixer les darreres novetats sobre videojocs.

Des del matinal 'Bon Dia', de la ràdio Ona Mediterrània (88.8 FM), han pogut entrevistar el creador d'aquesta comunitat en auge, Francesc Felipe.

  • Què és Gaming.cat?

Gaming.cat és un portal de promoció de tot el que envolta el món en català dels videojocs i, per tant, és una pàgina web on centralitzam tota la informació i una comunitat de gent que vol viure la seva passió pels videojocs i la vol viure en català i també li interessa que la salut del català en l’entorn dels videojocs sigui bona i que vagi augmentant la seva presència.

  • Deis que posau el vostre granet d’arena perquè la llengua catalana guanyi terreny en el món dels videojocs i el seu entorn. En quina posició està la llengua catalana en el món dels videojocs?

Sincerament, dolenta. Cada vegada hi ha més videojocs en català, i això és una cosa positiva, però actualment no hi ha cap dels videojocs que estigui a les llistes dels més venuts que sigui en català, no es fan retransmissions en català de tornejos importants de videojocs i encara són relativament desconeguts els mitjans de comunicació en català que informen sobre videojocs, els canals de YouTube dedicats a videojocs en català... És a dir, que encara és relativament residual, tot i que s’està millorant en tots els aspectes. Però sí, el català encara té molt poca presència.

  • El videojoc resta atenció al que és l’aprenentatge oficial dels joves, i resta, fins i tot, relacions familiars o cada cosa té el seu rol i el seu espai?

El videojoc, igual que qualsevol cosa que sigui atractiva per a un jove, l’estira a invertir-hi hores però hi ha moltes coses a la societat que tenen aquest comportament i que hem de treballar una mica perquè els videojocs tenguin el seu espai, però no un espai excessiu. És com quan un infant és petit i li dones tots els bombons que vulgui, menjarà bombons fins que se’ls acabarà. Normalment no tens aquest problema perquè els ensenyes quants en poden menjar i a quines ocasions en poden menjar. I es aquí on crec que la societat ha de treballar una mica perquè els videojocs tenguin el seu espai i que els joves agafin unes rutines sanes de videojoc.

  • Un videojoc, perquè sigui profitós per als jugadors, quins valors ha de presentar?

Gran part dels videojocs fan una mica massa d’èmfasi en l’acció i la violència però també hi ha altres videojocs que són més de tipus creatiu, absolutament no violent i ajuden a desenvolupar habilitats de memòria, de relacionar, i també l’argument dels videojocs poden ajudar a transmetre uns valors, igual que el cinema o el teatre. El que passa és que el mercat està bastant dominat i el que triomfa és el que ven més i és més espectacular. Igual que amb el cinema de Hollywood que tampoc, majoritàriament, no transmet cap valor. Per tant, és una cosa que té moltíssim potencial per transmetre valors positius i treballar habilitats creatives i habilitats útils i s’ha de treballar també per potenciar aquest tipus de jocs i no tant els que són més violents.

  • També deis que amb poquíssims recursos disponibles es va aconseguir que Twitch afegís la possibilitat d’especificar que un directe és en català i, per tant, de trobar molts de directes en català. Com valores que Twitch afegís aquesta possibilitat?

És una cosa extraordinàriament positiva. En molt poques plataformes tens la possibilitat de si vols un contingut en català cercar-lo activament, sinó que t’has de guiar pel títol o ja ho has de saber. Per aquest motiu això és molt positiu i ha tengut un efecte immediat. És a dir, gent que no s’havia plantejat fer directes en català i els feia en espanyol quan han vist que tenien la possibilitat han començat a fer-los i hem passat en poc temps d’unes deu persones a més de 80. I les audiències s’estan consolidant. És una cosa petita però molt positiva. Perquè en el món del videojoc molta gent ha passat de YouTube, que són vídeos ja gravats, a Twitch, que són vídeos en directe, i és aquí on veim més activitat en aquest sentit.

  • En el comunicat parlau de les xarxes socials de Gaming.cat que estan en creixement continu i esmentau un podcast dirigit per David Buxarrais, tot i que no és iniciativa directa de Gaming, que té molts de col·laboradors que són membres ben actius de la comunitat. Qui és en David?

És un company de la comunitat que va començar fent vídeos a YouTube i ara s’ha passat bastant a Twitch i sempre ha estat molt inquiet en temes audiovisuals; és un apassionat dels videojocs. David va decidir contactar amb altres membres de la comunitat que també eren molt actius i pensaven el mateix, que és important tenir mitjans de comunicació en català que informin sobre els videojocs. I va organitzar aquest podcast que és com un programa de ràdio, però també el feim en vídeo i en directe. De manera que cada mes s’informa sobre totes les activitats de la comunitat, sobre les novetats de videojocs, es fan entrevistes, etc.

  • També esmentau l’existència d’un gran punt de trobada per als catalanoparlants aficionats als videojocs que actua com a catalitzador per a l’aparició de noves comunitats i iniciatives, justament per a mantenir aquesta vitalitat.

Exacte, el podcast que dirigeix en David és un bon exemple. Quan tens molta gent junta que està en contacte i tenen els mateixos objectius sorgeixen projectes d’èxit com el podcast ‘Cinc minuts més’, però també sorgeixen altres iniciatives com realitzar un torneig, o traduir algun videojoc, o algú ha creat una pàgina en català informant de videojocs i s’intenta donar difusió o col·laborar. És important que existeixin projectes d’aquest tipus i que la gent es vagi animant.

  • Actualment hi ha poques entitats que treballin aquest camp.

Sí, efectivament, sobretot entitats especialitzades. Per exemple, Plataforma per la Llengua sí que tenen clar que és una cosa important per al futur de la llengua catalana, perquè si els joves no empren el català té poc futur, però també a nivell institucional veus iniciatives, per exemple la Generalitat donant suport al videojoc en català, però hi ha poques iniciatives potents i especialitzades en aquest sentit. Per tant, crec que hem destacat perquè és un camp relativament verge.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.