Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern alertà que la seguretat de Es Pinaret i Es Fusteret «no cobria les necessitats reals dels centres»

36419

La Conselleria d'Assumptes Socials i Cooperació de l'anterior legislatura, dirigida també per Fina Santiago, va enviar una carta en 2017 a la qual era delegada del Govern espanyol a les Balears, Maria Salom, en la qual demanava comptar amb agents de la policia espanyola a Es Pinaret i Es Fusteret, atès que la seguretat privada «no cobria les necessitats reals dels centres».

En la missiva s'argumentava que, «amb l'experiència acumulada en els últims anys», el personal privat de seguretat d'aquests centres «no té la formació ni la preparació per a dur a terme el treball en aquesta mena de centres». Per això, des de la Direcció General de Menors de l'anterior Executiu varen plantejar la possibilitat que fossin les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat les que assumissin les funcions de seguretat i vigilància dels centres específics de menors amb mesures judicials.

La proposta concreta era signar un conveni d'un milió d'euros que era el que costava, en aquests moments, la seguretat privada a Es Pinaret i que havia de renovar-se. No obstant això, l'acord no va prosperar. Precisament, la Fiscalia ha demanat aquest dijous mitjançant un comunicat el trasllat de la seguretat dels centres de compliment de mesures judicials a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat espanyol. En aquest sentit, des de la Conselleria han explicat que «estan plenament d'acord» i que en aquesta legislatura continuen advocant per introduir la seguretat pública en els centres socioeducatius de menors amb mesures judicials, que són els de titularitat del Govern.

També des de la Fiscalia han insistit en la «urgent necessitat» de la creació dels centres de protecció específics de menors amb problemes de conducta i un centre de reforma a Eivissa. No obstant això, sobre això, des de la cartera d'Assumptes Socials han considerat que «no és necessari en aquests moments» a causa de la baixa demanda de centres de reforma. Hi ha una mitjana de sis menors complint de manera simultània una mesura privativa.

La Fiscalia de les Balears s'ha pronunciat aquest dijous per a defensar la seva actuació després de les declaracions que va fer Santiago del Ministeri Fiscal i la policia espanyola aquest dimarts en la Diputació Permanent del Parlament. Després de les seves matisacions, Santiago ha demanat més implicació de la Fiscalia en les reunions de seguiment dels casos d'explotació sexual a menors.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.