Setmanari d'informació local - 138 anys

Santiago demana més implicació de la Fiscalia en les reunions sobre explotació sexual a menors

36375

La consellera d'Assumptes Socials, Fina Santiago, ha demanat aquest dimecres més implicació de la Fiscalia en les reunions de seguiment dels casos d'explotació sexual a menors. La representant del Govern ha volgut contextualitzar així algunes de les manifestacions fetes durant la compareixença davant la Diputació Permanent del Parlament celebrada aquest dimarts.

Així, ha explicat que quan va dir que la Fiscalia «no s'implica a resoldre aquests casos» no es refereix a la globalitat dels casos d'explotació sexual de menors sinó a la seva participació en l'última fase de les quatre que estableix el Protocol d'explotació sexual infantil de les Balears, la referida al seguiment dels casos.

En aquesta fase participen totes les administracions públiques que formen part del protocol, les entitats que treballen en el territori i, en alguns casos, la Policia, però no la Fiscalia. Així, la consellera ha reconegut en tot moment la tasca de cadascun dels treballadors que formen part de la Fiscalia i els Cossos de Seguretat de l'Estat. Sobretot, ha volgut fer valdre el paper que està desenvolupant la Policia en el desmantellament dels pisos i organitzacions d'explotació sexual de menors a Mallorca.

No obstant això, insisteix que és necessari que la Secretaria d'Estat de Seguretat dictamini que la cerca de joves escapolits dels centres de menors es consideri «d'alt risc» com s'ha sol·licitat reiteradament des de les diferents instàncies de les Balears.

En aquest sentit, ha matisat que quan va dir que la Policia no considera que aquestes cerques siguin prioritàries, es refereix «exclusivament» a la instrucció de la Secretaria d'Estat de Seguretat esmentada, en la qual s'especifica que l'acció policial sobre la cerca de menors d'edat escapolits o de retorn als centres no és prioritària.

En termes generals, ha dit que el que va voler explicar en la compareixença és que «tots» han de «fer pinya» perquè la lluita contra aquests delictes tan greus siguin una prioritat social. «Hem de treballar tots junts per a donar una solució el més ràpid possible a una problemàtica social tan complexa», ha expressat.

Conscienciar a la societat

Davant la Diputació Permanent, la consellera es va comprometre a continuar treballant per a conscienciar a tota la societat d'aquesta problemàtica. Per això, es mantindrà la formació selectiva i dirigida a tots els professionals treballen directament amb menors.

En paral·lel, es convocarà una taula d'experts per a tenir informació actualitzada i constant de la situació i es continuarà treballant amb la revisió del protocol. A més, ha explicat que es desplegarà la llei de la Infància i l'Adolescència i es continuarà treballant en coordinació amb els consells.

Així mateix, Santiago ha demanat un pla estatal específic per a lluitar contra aquesta xacra. Això implica demanar a l'Estat la modificació de la instrucció de la Secretaria d'Estat sobre la desaparició dels menors d'edat perquè es consideri d'alt risc la desaparició de menors dels centres; que s'augmenti la dotació de fiscals i jutges dels menors i augmentar la dotació dels membres i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Sobre possibles dimissions

Santiago ha recordat que el Govern no té competències en la tutela de menors i que ella no té autoritat administrativa per a sol·licitar expedients, ja que depenen del Consell. A més, ha defensat la labor realitzada en la matèria des de l'Executiu i, per tant, «no ha de dimitir ningú».

La consellera ha afirmat que ja en 2015 els tècnics els varen comunicar que l'explotació sexual infantil havia crescut de manera considerable. Així, el Govern d'Armengol ja va enviar a Fiscalia en 2015 una relació de nens i nenes explotats sexualment i es va convocar a entitats implicades per a impulsar un protocol i formació.

«És el primer protocol que es fa a les Balears específic per a explotació sexual i abús sexual infantil», ha afegit, recordant que les Balears és l'únic territori que té diferenciat el que és una pràctica i una altra. En aquests anys s'han format més de 2.700 treballadors públics en temes de tràfic o explotació sexual infantil i s'ha anat a instituts per a explicar com evitar aquesta problemàtica. «Des del Govern s'ha fet el treball i no s'ha de dimitir», ha reiterat Santiago, per a després recordar que és un tema social «present des de fa molts anys».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.