Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB crea un gràfic amb els primers efectes del canvi climàtic a les Balears

36345

Personal de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha presentat aquest dilluns, 28 de gener, amb motiu del Dia Mundial de l'Acció enfront de l'Escalfament Terrestre, un gràfic que representa l'anomalia de la temperatura mitjana d'un any a les Balears.

El gràfic, anomenat 'Climate Stripes' (barres del clima), ha estat creat pels membres del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (Lincc UIB) Agustí Jansà i Daniel Argüeso. Sorgeix del projecte del científic britànic Ed Hawkins, professor de Ciències Climàtiques en la Universitat de Reading (Regne Unit).

La iniciativa té com a objectiu mostrar de «manera clara» el canvi climàtic mitjançant la representació gràfica de la variació de la temperatura durant els últims 150 anys i, per tant, cerca conscienciar sobre aquest fenomen antropogènic. En la seva pàgina web, 'Show Your Stripes' (Mostra les teves barres'), es poden consultar els gràfics de tot el planeta, per continents i també per a alguns països, entre els quals, l'Estat espanyol.

En el cas de l'Estat espanyol, cada línia representa l'anomalia de la temperatura mitjana d'un any, entre 1901 i 2018. Les línies blaves són els anys en què la temperatura mitjana va ser més baixa que la mitjana del període 1901-2018. Les vermelles indiquen els anys en què la temperatura mitjana d'aquests anys va ser més alta.

Per a les Balears, un dels gràfics creats per Jansà i Argüeso, mostra les anomalies anuals de temperatura al llarg del període 1973-2019, respecte de la mitjana de tot el període. En concret, el gràfic realitzat a partir de les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) es basa en la mitjana dels valors realment observats en els tres aeroports de les Illes (Menorca, Palma i Eivissa).

En el gràfic, a més d'una «clara tendència» a l'escalfament, es pot apreciar una notable variabilitat interanual, amb anys anormalment càlids (2014, 2003) i anys marcadament freds (2005, 2010). Cal destacar que l'escala de color del gràfic representa un rang d'entre -1,24 i 01,24 graus

L'ONU va designar el 28 de gener com el dia clau de l'any per a frenar les emissions i prendre decisions per a cuidar el planeta. Per als investigadors de la UIB les il·lustracions de la iniciativa posen de manifest «la urgència d'adoptar mesures i accions davant la crisi climàtica».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.