Setmanari d'informació local - 138 anys

El mal temps fa palès la manca de sobirania alimentària de les Balears

36175
Fotografia: David Gilabert

El temporal d'aquests dies ha deixat una imatge que ha deixat palès la dependència alimentària que pateixen les Balears, ja que la gran majoria d'aliments provenen de la Península. Nombroses prestatgeries de fruita, verdura i carn de diferents supermercats, però sobretot de la cadena valenciana Mercadona es troben aquests dies buides o quasi buides. Així ho han assenyalat alguns consumidors a través de les xarxes socials amb fotografies.

La falta d''estoc' s'ha notat en productes com la carn (especialment de pollastre), fruites i verdures procedents de l'exterior. Algunes cadenes han optat per cercar alternatives com transportar partides amb avió. Els supermercats afectats confien que aquest dimecres es restableixi el servei de transport marítim i es normalitzi la situació.

Des de Mercapalma han assenyalat que ha minvat «considerablement» l'entrada de camions i tractores al mercat d'abastiments de les Balears. «Fa dos dies que no entra cap tractora provinent de la Península, això suposa una disminució significativa d'aliments». D'altra banda, també han apuntat que els pagesos de Mallorca tampoc han pogut fer gaire cosa al respecte, ja que, la majoria tenen els horts inundats.

Per la seva banda, el president de l'Associació d'Empreses de Distribució d'Aliments, Begudes i Neteja de les Balears (ADED), Bartolomé Servera, ha matisat que la distribució a institucions i serveis de restauració i hostaleria no s'ha vist afectada «en absolut». Servera ha apuntat que sí que seria «complicat» si el tancament de ports es prolongués durant més dies, o si, en lloc d'ocórrer a l'hivern, es donés aquesta situació en els mesos d'estiu.

De moment, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) manté actius avisos grocs per fortes pluges i vent, i avisos de nivell taronja per fenòmens costaners.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.