Setmanari d'informació local - 138 anys

Menorca torna a retre homenatge a les víctimes menorquines dels camps d’extermini nazis

36165

Fa tres anys, amb motiu del 27 de gener, Dia internacional de les víctimes de l’Holocaust, el Consell Insular de Menorca i els vuit ajuntaments de l’illa varen dur a terme un acte d’homenatge a les víctimes menorquines dels camps d’extermini nazis. Aquell primer memorial es va celebrar a l’Ajuntament de Maó, i va consistir en un reconeixement als familiars vius d’aquells menorquins que varen patir l’exili, la tortura, i en la majoria de casos la mort. I ja en aquell moment, les institucions públiques de Menorca varen decidir que aquell acte tendria continuïtat.

Enguany el memorial se celebra a l’Auditori de Ferreries amb la programació d’una conferència a càrrec de l’historiador Juan Manuel Calvo Gascón, membre destacat de l’associació Amical Mauthausen, i la representació del monòleg teatral 'La voz de mi abuelo', de la companyia madrilenya Trajín Teatro.

L’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme de l'Estat, és l’associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps. L’entitat, fundada el 1962, representa als deportats d’aquest camp austríac i de tots els camps del III Reich, tot i que l’associació pren el nom de Mauthausen pel fet de ser el camp on van ser deportats més espanyols.

Escriptor i investigador, Juan Manuel Calvo protagonitzarà la conferència 'Amical de Mauthausen i altres camps, la lluita per la memòria avui'. Durant la seva intervenció l’historiador repassarà el significat històric de la deportació, les finalitats fundacionals de l'Amical i la necessitat de mantenir-les en l'actualitat. Calvo és autor del llibre 'Dentro de poco os podré abrazar', una publicació sobre els aragonesos que varen patir i varen sobreviure en els camps de concentració.

A continuació, la companyia Trajín Teatro oferirà l’espectacle 'La voz de mi abuelo'. Aquest monòleg vol transmetre el testimoni real de Manuel Díaz, supervivent del camp de concentració nazi de Mauthausen, a partir dels seus propis records als quals dona vida la seva néta i actriu, Inma González. Guardonat a diferents circuits teatrals, l’espectacle és un cant a la vida, a la fortalesa de l’ésser humà, la solidaritat i a l’humor com a estratègia de supervivència. Aquesta producció va ser mereixedora del premi al millor espectacle de sala a la XXII edició de la Feria de Teatro de Castilla y León, l’any 2019, i va ser nominada en dues categories (millor espectacle revelació, i millor autoria revelació) als Premis Max del mateix any.

Els actes del memorial són gratuïts, començaran a les 18 hores i és recomanable reservar entrada a la taquilla de l’Auditori de Ferreries.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.