Setmanari d'informació local - 138 anys

Consultau el document íntegre de la sentència del TSJIB sobre el català a la Sanitat

36133

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha anul·lat el decret llei del Govern que establia el nivell de català necessari per al personal de la sanitat pública, en considerar que la norma és contrària a dret.

En concret, la Sala contenciosa administrativa del TSJIB ha estimat el recurs presentat pel sindicat de funcionaris CSIF, que considerava que el decret discriminava en l'accés igualitari a l'ocupació pública. En virtut del decret, qualsevol aspirant podia ser admès en els processos selectius públics, independentment del seu nivell de català, i obtenir una plaça amb la condició de personal estatutari fix.

No obstant això, s'introduïa l'obligació d'acreditar el nivell requerit de català en un màxim de dos anys després de l'obtenció de la plaça. El personal que no el fes, encara que mantendria la plaça, perdia el dret a participar en procediments de mobilitat o accedir a drets econòmics de la carrera professional.

Tot i que el fil conductor de la sentència es fixa més en la qüestió laboral plantejada en el recurs presentat pel sindicat de funcionaris CSIF, té dos capítols (el Tercer i el Quart) dedicats a la qüestió lingüística.

La sentència reconeix «el dret constitucional dels ciutadans a ser atesos en català, això és, a dirigir comunicacions en català i a rebre contestació en català, sumat a altres justificades raons, com l'eficàcia administrativa o la normalització lingüística, fan necessari que l'Administració de la Comunitat Autònoma atorgui rellevància jurídica al coneixement de la llengua catalana a l'objecte de l'ingrés i/o la provisió de places en la funció pública de les Illes Balears». I també afirma que «L'Administració de la Comunitat Autònoma pot, doncs, ordenar el coneixement de la llengua catalana contemplant-lo no merament com a mèrit sinó, com en el cas ocorre, com a requisit general d'accés a les activitats públiques».

Sentència 15/2020 del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) sobre el català a la Sanitat by Redacció Ona on Scribd

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.