Setmanari d'informació local - 138 anys

La dreta i l'extrema dreta aprofiten la sentència del TSJIB per carregar contra el Govern pel requisit del català a la Sanitat

36107
La dreta i l'extrema dreta fan front comú per reclamar el català com a mèrit i no com a requisit. | dbalears/Arxiu

La dreta i extrema dreta han aprofitat la sentència del TSJIB que anul·la el decret del català a la Sanitat presentat pel Govern per tornar a carregar contra l'Executiu. Així, des de PP, C's i Vox han fet front comú per exigir la supressió del requisit contemplat a la Llei de Funció Pública.

El president del PP de les Illes Balears, Biel Company, ha assegurat que «estem davant un altre nyap legislatiu més dels molts del Govern Armengol» i ha tornat a defensar que, com a principi general, «el català sigui un mèrit en l'accés a la Funció Pública i després, en determinades places, pugui ser un requisit, tal com es recollia en la Llei de Funció Pública del Govern del PP el 2012».

El president popular ha advertit que la primera conseqüència de la sentència del TSJB, que anul·la el Decret que atorgava dos anys per a obtenir els certificats de català requerits a l'àmbit sanitari, com a excepció a l'exigència regulada en la Llei de Funció Pública aprovada pel Govern d'esquerres el 2016, és que «el català ara sí que torna a ser un requisit per al personal sanitari» pel que ha afegit que ara «Armengol haurà de tornar a prendre una decisió sobre aquest tema».

Per part seva, el portaveu de C's, Joan Mesquida, ha assegurat que «es tracta d'una garrotada de la justícia al Govern en el seu intent per soscavar el principi d'igualtat constitucional». «Només cal celebrar que es faci justícia amb la reivindicació del col·lectiu sanitari», ha afirmat.

Així mateix, Mesquida ha assegurat que «des de C's es lluitarà perquè el principi d'igualtat que recull la Constitució també abasti la resta de la funció pública». «C's sempre ha reclamat que el català sigui considerat com un mèrit per accedir a l'administració, però no com un requisit», ha assenyalat.

Per part seva, el líder de VOX, Jorge Campos, ha assegurat que es tracta «d'una molt bona notícia en la defensa de la llibertat lingüística» i s'ha reafirmat en què «sol·licitar el català com a requisit excloent per exercir qualsevol professió sanitària és una barbaritat, no és més que una barrera perquè puguin treballar a les Illes els millors professionals».

Per aquest motiu, ha assegurat que arribat el moment «es derogarà tota la normativa lingüística catalanista». «És una imposició que discrimina i vulnera drets i llibertats i això no pot continuar així», ha conclòs.

El sindicat CSIF

Finalment, el sindicat mèdic CSIF ha mostrat la seva satisfacció per aquesta sentència i ha recordat que «la llengua ha de ser un mèrit que sumi però que en cap cas resti valor a la qualitat assistencial de la sanitat pública i suposi una rèmora als principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.