Setmanari d'informació local - 138 anys

Un total de 16 menors tutelats per l'IMAS han estat víctimes d'explotació sexual

35973

L'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS) tutela a un total de 16 menors víctimes d'explotació sexual. En total, té a 359 menors tutelats en els 30 centres propis o concertats que donen atenció residencial a joves amb mesures de protecció.

D'aquests menors, 278 són adolescents i, entre aquests, es té constància de 16 casos d'explotació sexual infantil. Les víctimes són 15 nines i un nin, dels quals dos resideixen en centres en la península. Segons han afirmat, en tots aquests casos s'ha actuat seguint el protocol de l'IMAS i s'ha informat en tot moment a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat espanyol.

Segons han detallat, el protocol estableix que quan qualsevol professional d'un centre té sospites o indicis que un menor pugui ser víctima d'explotació sexual infantil ha de recaptar tota la informació possible i elaborar un informe d'incidències.

Posteriorment s'ha de notificar el cas en el Registre Unificat de Maltractament Infantil (RUMI), i en paral·lel, es deriva el menor a la Unitat de Valoració de l'Abús Sexual Infantil (Uvasi) perquè aquesta valori la credibilitat del testimoniatge del menor. Els possibles casos es comuniquen a Fiscalia de Menors, policia o Guàrdia Civil amb l'informe d'incidències i tota la documentació relacionada.

Protocol i col·laboracions

Des del 2016 l'IMAS forma part d'una comissió interinstitucional, juntament amb el Govern, la Policia i la Guàrdia Civil que treballa per a combatre la tracta i explotació sexual de menors. Arran de la seva participació, en 2017 va establir un protocol per a detectar i gestionar possibles casos d'aquest tipus.

Des de l'IMAS es fa un seguiment de les actuacions policials i/o judicials que venguin motivades per aquesta comunicació a Fiscalia i que entrin dins de l'àmbit d'actuació de la direcció insular d'Infància i Família. Com són expedients de protecció de menors, totes les actuacions estan subjectes a reserva i confidencialitat.

El servei d'Infància i Família de l'IMAS treballa de manera coordinada amb els serveis especialitzats en infància i família tant de la Policia (Unitat d'Atenció a la Família i la Dona o UFAM) com de la Guàrdia Civil (Equip de dona-menor o Emume), amb els quals es mantenen reunions periòdiques (quatre en els últims tres mesos) i en tot moment es facilita l'accés als expedients i la comunicació amb els i les menors implicades.

Així mateix, l'IMAS també treballa amb la Fundació Amaranta, (especialitzada en l'atenció a menors i dones víctimes de tràfic). En aquest sentit, l'IMAS disposa d'un centre especialitzat gestionat per l'entitat, per a donar acolliment a aquesta mena de menors i en el cas que es consideri necessari per a la seva seguretat es poden traslladar els menors a altres centres d'acolliment en la península.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.