Setmanari d'informació local - 138 anys

David Nel·lo guanya 60è Premi Sant Jordi de Novel·la amb un «cant a la traducció com a veritable acte creatiu»

35381
Mauri amb alguns dels guardonats per Òmnium Cultural. | Òmnium Cultural

L'escriptor barceloní David Nel·lo ha guanyat aquest divendres el 60 Premi Sant Jordi de Novel·la d'Òmnium Cultural per 'Les amistats traïdes', en el qual fa un «cant a la traducció com a veritable acte creatiu», segons el jurat, que ha destacat l'originalitat del plantejament i la seva capacitat de mantenir la tensió narrativa.

En el marc de la celebració de la 69 Nit de Santa Llúcia, que té lloc en el Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) i en el qual hi ha assistit el president del Govern, Quim Torra, Nel·lo ha explicat que encara que va començar com a escriptor, també ha fet de traductor, per la qual cosa és vivencial: «La traducció és una cosa que t'afila molt la llengua» i que posa en la vida elements curiosos i excessius.

Nel·lo, autor d'uns quaranta títols, ha relatat que es va divertir escrivint la «veu maquiavèl·lica» i egocèntrica d'un dels personatges, diferent de la que ell sol usar, i ha explicat que el text versa sobre les traïcions i sobre aquestes persones presents en moltes famílies que no tenen llaços carnals però juguen un paper important, que tant pot crear harmonia com desestabilitzar.

El llibre, que rep un premi dotat amb 60.000 euros i la publicació amb coedició d'Enciclopèdia Catalana i Òmnium Cultural, està protagonitzat per un traductor literari que, després de la mort del seu pare, troba en una residència suïssa a un escriptor de renom desaparegut de la vida pública i íntim amic de la seva família.

«Després de jugar al gat i al ratolí, el veurà a la seva habitació, i una mica com en 'Les mil i una nits', li explica què ha estat de la seva vida» i per què va desaparèixer de la seva família, en una novel·la que viatja de l'intent de cop d'estat del 23F el 1981, a la Barcelona olímpica de 1992.

El poeta Lluís Calvo ha estat distingit amb el 61 Premi Carles Riba de Poesia per 'L'espai profund', un poemari que va néixer entre les muntanyes dels Pirineus i l'Himàlaia amb «voluntat de depuració, concentració i cerca del poema concís amb imatges molt potents» que parla de la llibertat, l'amor, el pas del temps, i la connexió espiritual amb la divinitat, ha relatat l'autor.

L'escriptora i traductora Carlota Gurt ha rebut el 22 Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions amb 'Cavalcarem tota la nit', un conjunt de contes que va estar a punt de titular 'Murs de contenció': «Resumeix la idea que tots tenim dins murs de contenció en relacionar-nos amb el món, i a vegades tremolen una mica perquè estan sotmesos a molta pressió», i unes altres es trenquen.

L'escriptor Lluís Prats ha estat distingit amb el 57 Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies per 'Estimat monstre', una novel·la d'aprenentatge protagonitzada per un nen que coneix a un noi amb gigantisme amb el qual entaula amistat, i que mostra la paradoxa que «la bellesa no es troba en l'exterior, sinó a l'interior».

El 46 Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil ha recaigut en l'escriptor i guionista Toni Mata per 'Nascuts per ser Breus' una distòpia definida pel jurat com a cruel i despietada en la qual ha buscat animar i «transmetre la idea als lectors joves que cal rebel·lar-se davant les injustícies», ha explicat l'autor.

El Premi Muriel Casals de Comunicació 2019 ha distingit els serveis informatius de Betevé pel «compromís» amb la informació en la cobertura informativa de les protestes després de la sentència de l'1-O, a més de reconèixer als periodistes que van resultar ferits; i el 33 Premi Internacional Joan B. Cendrós ha recaigut en Paul B. Preciado.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha recordat que el president, Jordi Cuixart, du 787 nits tancat a la presó per promoure l'1-O i dirigir aquesta associació, i ha fet una crida a continuar fent de la «cultura eina de cohesió» i de lluita.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.