Setmanari d'informació local - 138 anys

Emaya iniciarà un pla per a produir energia amb fonts renovables i disminuir les emissions de CO2

35353

El president d'Emaya, Ramon Perpinyà, ha presentat aquest dijous el projecte 'Emaya Energia Sostenible', la nova operadora energètica municipal que es posarà en marxa a partir del primer semestre de 2020, i amb el qual es pretén produir energia amb fonts renovables i disminuir les emissions de CO2.

Segons ha informat Cort, es pretén que en deu anys el 100% de l'electricitat d'Emaya i gairebé el 100% dels principals organismes municipals (IMI, SMAP, EMT, EMF, Mercapalma, Enllumenat, Escoletes) procedeixi de l'autogeneració a partir de recursos renovables.

Així mateix, seran d'origen renovable d'autoproducció el 100% dels combustibles que utilitzin els vehicles d'Emaya i el 25% de l'EMT. En aquesta línia, el mes de novembre passat es van modificar els estatuts d'Emaya per a incloure com a objecte social la producció i comercialització d'energia.

Objectius per al 2023

A partir d'aquí, en una primera fase, fins a l'any 2023, es contemplen com a objectius passar d'una autoproducció d'energies renovables d'11 Gwh/any a gairebé el doble, 21,67, amb l'ampliació de les instal·lacions fotovoltaiques actuals i algunes noves (Son Pacs, Can Valero o a les depuradores).

Es continuarà amb la producció d'energia elèctrica a partir de biogàs en la depuradora EDAR1 (10,64 Gwh/any) que suposarà passar de consumir un 20% d'energia d'origen renovable d'autoproducción al 28%. Es produirà també biogàs en la depuradora EDAR1 que s'utilitzarà com a combustible per a la flota d'Emaya, una producció per al 2023 de 6,2 Gwh/any que suposarà el 26% dels combustibles.

Amb això, es passarà d'un estalvi econòmic actual de 3,3 milions a gairebé 3,9 milions d'euros. La reducció d'emissions de CO₂ passarà de les actuals 8.500 tones/any de CO₂ a 13.700 tones anuals. La substitució dels vehicles que utilitzen gasolina i especialment els de gasoil, per vehicles elèctrics i de gas GNC produirà una reducció de l'emissió de partícules contaminants.

Planta solar fotovoltaica i electrolinera a Son Pacs

Aquestes millores s'aconseguiran amb la posada en marxa de projectes ja iniciats, amb una inversió total d'uns deu milions d'euros, i que passen per una planta solar fotovoltaica d'un MWpic a Son Pacs, una electrolinera per als vehicles d'Emaya, i la posada en marxa d'hidròlisi tèrmica per a l'increment de la producció de biogàs a partir de les escombraries de les depuradores.

Així, en deu anys es pretén que el total de l'energia renovable passi a 121,2 Gwh/any i que l'estalvi econòmic arribi als 12 milions d'euros.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.