Setmanari d'informació local - 138 anys

Terraferida presenta 10 línies d'acció centrades en revertir el creixement turístic i frenar la urbanització

35275

Terraferida ha elaborat el document 'Propostes d’emergència ecològica i social per lluitar contra el canvi climàtic' on explica que la crisi climàtica és una conseqüència més de la crisi ecològica i social a la qual ens ha dut l’actual model de producció i consum. Recorda que és aquest model «el que duu a sobrepassar, entre molts d’altres límits ecològics, el d’absorció de gasos d’efecte hivernacle (GEH) per part del planeta i ens aboca cap al col·lapse civilitzatori». Apunta, així, que l’emergència climàtica és, en realitat, una emergència ecològica i social.

L’entitat també remarca que intentar corregir el canvi climàtic sense actuar sobre allò que el provoca «no té sentit». «La lluita contra el canvi climàtic exigeix revertir ja les agressions que diàriament cometem contra el territori, el sòl, l’aigua, la vegetació i els ecosistemes locals, com a resultat de les nostres activitats, que són, de cada cop, més accelerades, com accelerades són, també, les pràctiques extractivistes que les alimenten. Agressions que se sustenten, a més a més, sobre la base de la desigualtat social i la vulneració de drets fonamentals». Així, diu que perquè la mitigació de GEH sigui efectiva cal revertir les polítiques creixentistes en matèria de turisme (i la seva promoció), territori, energia, urbanisme i infraestructures de tot tipus (carreteres, ports, aeroports, dessaladores, ...), que es complementen per satisfer una indústria turística insaciable. «No es pot declarar l’emergència climàtica i pretendre, al mateix temps, seguir actuant amb la mateixa dinàmica depredadora de territori, recursos naturals i vides humanes», destaquen.

Terraferida recorda que la indústria turística no és una «indústria sense fums» perquè té:
1) Una petjada de carboni enorme, derivada de les emissions directes i indirectes que genera en el territori i de les emissions “importades” que genera a l’exterior, com les del transport aeri internacional, que, entre 2009 i 2013, cresqué mundialment de 3,9 a 4,5 GtCO2e i explicà el 8% de les emissions globals.
2) Una petjada ecològica encara més gran (de la qual la petjada de carboni és una part) que també genera emissions, vinculada al creixement urbanístic desmesurat, al consum excessiu de territori i recursos per part d’hotels, segones residències i infraestructures associades (com autopistes i aeroports) i a les inversions relacionades amb l’activitat turística, així com a la massiva generació de residus, la destrucció del paisatge i pèrdua de sòl fèrtil i la contaminació de l’aigua i del sòl.

L’entitat també recorda que el creixement turístic ens ha dut a una «situació d’importants desigualtats socials i d’emergència habitacional, impulsada pel lloguer turístic, que irremeiablement es veurà agreujada pels impactes del canvi climàtic sobre els drets humans, el clima social i el sistema democràtic. Tot plegat ha situat les Balears en un escenari d’insostenibilitat que no pot perpetuar-se en el temps ni ecològicament ni socialment». Segons expliquen, el creixement turístic ens duu a un futur amb «menys recursos, materials i energia i més tensions socials i, per tant, menys possibilitats de satisfer les demandes de la indústria turística que, s’oblida sovint, ja és molt vulnerable al canvi climàtic».

En aquest context, Terraferida planteja la necessitat urgent d’aturar el creixement turístic i de planificar i consensuar un model socioeconòmic que consumeixi menys recursos, materials i energia, generi menys residus i freni les desigualtats socials. «Per això, proposam tota una sèrie de mesures d’emergència ecològica i social, que es detallen a continuació, que cerquen decréixer en el nombre de visitants i places turístiques i contenir el creixement urbanístic, mesures que considera essencials per lluitar contra el canvi climàtic».

Propostes d’emergència ecològica i social per a lluitar contra el canvi climàtic:

ACCIÓ 1. Reduir el nombre de visitants que ens arriben per aire i per mar.

ACCIÓ 2. Eliminar places turístiques legals i il·legals, hoteleres i de lloguer vacacional.

ACCIÓ 3. Frenar el creixement urbanístic amb una moratòria de llicències de nova construcció, tant a sol urbà com rústic. Però, al mateix temps, ni un habitatge buit més.

ACCIÓ 4. Impedir la construcció de noves carreteres i tots els projectes d’ampliació, circumval·lacions i desdoblaments prevists.

ACCIÓ 5. Evitar la sobreexplotació i contaminació de l’aigua i disminuir la utilització d’aigua dessalada i l’abocament d'aigües residuals (abocament zero).

ACCIÓ 6. Minvar l’activitat d’incineració tot apostant per reduir la generació de residus (residu zero) i per la reutilització i el reciclatge.

ACCIÓ 7. Incrementar la superfície, i millorar la conservació i protecció de tots els espais naturals marins i terrestres.

ACCIÓ 8. Establir un model energètic 100% renovable basat en els principis de sobirania energètica, sense considerar criteris mercantilistes i només utilitzant sòl degradat i urbanitzat existent.

ACCIÓ 9. Dissenyar una política fiscal verda finalista.

ACCIÓ 10. Declarar l’emergència ECOLÒGICA i SOCIAL per revertir la situació actual i anar cap a un model socioeconòmic que consumeixi menys recursos, materials i energia, generi menys residus i freni les desigualtats socials.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.