Setmanari d'informació local - 138 anys

El neologisme 'bicitaxi' substitueix el polèmic 'mena'

35161

L’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han fet una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2019.

S’entén per neologisme una paraula que fem servir en el nostre dia a dia i que, o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi és, però amb un significat diferent. El mot guanyador serà candidat a formar part del diccionari normatiu.

En el cas del català, aquesta iniciativa ja ha arribat a la sisena edició: el neologisme de l’any 2014 va ser el mot 'estelada'; el del 2015 va ser 'dron'; el del 2016, 'vegà -ana'; el del 2017, 'cassolada', i el del 2018, 'sororitat'.

Les entitats organitzadores varen triar els deu neologismes següents per a la votació: animalista, emergència climàtica, exoplaneta, mena, pactòmetre, residu zero, trap, umami, vermuteria i xipar.

La tria del terme 'mena', que es refereix a Menor Estranger No Acompanyat, ha estat durament criticada perquè contribueix a deshumanitzar aquest col·lectiu de menors migrants. La federació Lafede.cat, que agrupa 117 associacions i entitats catalanes que defensen els drets humans, ha criticat que l’Institut d’Estudis Catalans hagi proposat aquest terme: «És lamentable que una institució com l'IEC no només ignori l’opinió dels experts, entitats socials i de drets humans sobre la inconveniència d’utilitzar aquest terme, sinó que aposti per normalitzar-lo».

En aquest sentit, el Departament d'Afers Socials i Família de la Generalitat ha demanat que es reconsideri la introducció d'aquest terme: «Us demanem que reconsidereu i retireu la proposta de 'mena'. És una manera denigrant, estigmatitzadora i deshumanitzadora de referir-se a infants migrats sense referents familiars».

Després de tota la polèmica sorgida, l'IEC ha emès un comunicat en què remarca que el problema «no són les paraules, sinó la intenció amb què s’usen». A més, han canviat el terme 'mena' per 'bicitaxi' per a la tria del neologisme de l'any i han fet les següents consideracions:

  1. La llista dels neologismes proposats per a la votació sobre el neologisme de l’any és la constatació dels usos observats a la premsa catalana durant l’últim any i no pas una proposta pròpia.
  2. L’Observatori de Neologia de la UPF fa cada any una llarga llista dels neologismes més significatius que han aparegut a la premsa de l’any. Especialistes del TERMCAT, la UPF, l’IEC i els mitjans de comunicació, fins a un total de quinze, seleccionen 10 neologismes d’aquesta llista.
  3. Els 10 neologismes seleccionats enguany han estat: animalista,emergència climàtica, exoplaneta, mena, pactòmetre, residu zero, trap, umami, vermuteria i xipar
  4. El mot mena i les formes desenvolupades menor estranger no acompanyati menor estrangera no acompanyada apareixen en el Diccionari d’afers socials elaborat conjuntament pel TERMCAT i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, publicat l’any 2010. Tant les formes com la definició tenen, doncs, l’aprovació de les institucions pertinents.
  5. Molt recentment (novembre de 2019), el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha publicat unes “Recomanacions sobre el tractament informatiu de la infància i l’adolescència tutelada per l’Administració” en què aconsellen evitar tant la sigla MENAcom les formes desenvolupades perquè estan estigmatitzades i recomanen anar buscant alternatives com infància i joventut migrada sola;infant migrat sol, jove migrat sol, jove migrada sola o joves que han vingut sols, infància o adolescència sense referents familiars o sense referents adults. Observem que aquestes recomanacions tan recents engeguen el camí per trobar una nova denominació que sigui més adequada. Aquesta publicació no deu haver tingut encara la difusió general suficient perquè els qui han participat en la selecció l’hagin pogut valorar.
  6. La forma lèxica mena no compta, doncs, encara amb una denominació alternativa consensuada. L’única denominació lèxica difosa fins ara és l’aprovada pel TERMCAT i l’antic Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.
  7. El debat que s’ha suscitat posa damunt de la taula com paraules, en aquest cas una sigla originàriament descriptiva, pot adquirir connotacions per part dels qui la utilitzen. Aquestes connotacions no són fruit de la forma de la paraula sinó de la manera com s’utilitza, o, encara millor, de la percepció perversa d’un col·lectiu social tristament real.
  8. Compartim la idea que cal ser conscients d’aquests funcionaments perversos i esperem que aquest debat pugui contribuir a fer que els mitjans de comunicació el tinguin en compte en els seus usos i que això reverteixi sobre tota la societat.
  9. Per això, tot i defensar el caràcter rigorós del procés de selecció emprat i amb independència d’arguments que s’han donat que no tenen base científica, la polèmica suscitada aconsella de substituir el neologisme per una altra forma,bicitaxi, remarcant que amb la tria inicial no s’ha volgut estigmatitzar cap col·lectiu sinó només ressaltar el valor que determinades paraules han tingut a la premsa de l’any 2019.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.