Setmanari d'informació local - 138 anys

Vidal demana a PSOE i Unidas Podemos que abordin «el dret d'autodeterminació»

35139

Els representants d'ERC, JxCat, EH Bildu, CUP i BNG al Congrés, Gabriel Rufián, Laura Borras, Mertxe Aizpurua, Mireia Vehí i Nestor Rego, respectivament, a més del senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, han demanat al PSOE i Unidas Podemos, davant la seva pretensió d'aconseguir una majoria per a un Govern de coalició, que abordin «el reconeixement nacional i el dret d'autodeterminació de les diferents nacions» de l'Estat espanyol.

En un article publicat en el diari Gara, els diputats i senadors dels partits sobiranistes que varen signar La Declaració de la Llotja recorden que els seus grups sumen en les Corts Generals 29 diputats i 21 senadors, i es mostren disposats a «contribuir a desembussar la situació de col·lapse i regressió democràtica en la qual ha entrat l'Estat espanyol».

Per a això, proposen «que tots els actors polítics puguin asseure's, parlar i negociar, sense condicions, i que s'abordi el reconeixement nacional i, per tant, del dret d'autodeterminació de les diferents nacions que formen part de l'Estat espanyol actualment». En aquest sentit, reclamen que «es detengui la repressió feroç que ha suplantat el diàleg i les solucions polítiques i democràtiques durant massa temps, i que ha tengut el seu corol·lari en la sentència del procés, per la qual s'ha condemnat a líders independentistes catalans».

En aquest sentit, expliquen que «la majoria que es vol articular entre el PSOE i UP ha de liderar un canvi d'era, ha de certificar la defunció del règim del 78 i assumir la seva responsabilitat a construir un veritable Estat democràtic, de justícia social, d'igualtat i respecte».

Segons asseguren, això «només serà possible si cessa la repressió, es trenca amb els vincles del passat encara existents i es reconeix, tant el caràcter plurinacional, com el dret d'autodeterminació dels pobles». «Si ho fan, nosaltres estarem. Si accepten asseure's i parlar amb nosaltres, de com els nostres països decideixen el seu futur de manera lliure i acordada, trobarem solucions, estabilitat i progrés per als nostres respectius pobles», ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.