Setmanari d'informació local - 138 anys

El Pi aposta per ampliar la xarxa ferroviària i millorar la depuració d'aigües en les seves esmenes als Pressuposts

35039
El Grup Parlamentari d'El Pi ha presentat en total 85 esmenes parcials al Projecte de Llei de Pressuposts. | dBalears/Arxiu

El Grup Parlamentari El PiProposta per les Illes proposa 17 esmenes parcials als Pressuposts de la Comunitat en matèria mediambiental i de cicle de l'aigua per un valor de quasi 11 milions d'euros. La formació augmenta la partida destinada a la neteja de torrents en 2 milions d'euros i la de l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental en 1 milió d'euros.

Així, el Pi pressuposta l'ampliació de les depuradores d'Inca, de la Colònia de Sant Pere i de Sa Pobla i la construcció de noves a Orient i Consell i l'execució d'un pla de desnitrificació d'aigües per a consum humà (550.000 euros). La compra de les finques de Cala Varques i Son Quint, la instal·lació de boies ecològiques a Cala Salada i l'increment en 100.000 € del pressupost del Centre de Recuperació d'Espècies Marines d'Eivissa constitueixen algunes de les esmenes més destacades de la formació en aquesta secció.

El portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, lamenta que s'hagi «pervertit el caràcter finalista de l'Impost de Turisme Sostenible» i que aquestes actuacions no es puguin finançar «amb part dels fons recaptats per aquest tribut». Font, per altra banda, insta el Govern a contractar més personal tècnic per a la Direcció General de Recursos Hídrics (240.000 €) per desbloquejar la situació de més de 6.000 expedients que romanen pendents del seu corresponent informe. Així mateix, en matèria de personal, el partit sol·licita al Govern el reconeixement com a bombers forestals dels professionals d'IBANAT de l'Àrea de Prevenció i Extinció d'Incendis i pressuposta per a tal fi 1.500.000 euros.

El Pi incorpora en les seves esmenes parcials més de mig milió d'euros per pal·liar les conseqüències de l'entrada en vigor de la Llei del Canvi Climàtic i Transició Energètica de Balears. El partit exigeix la redacció d'un pla de reconversió dels sectors afectats per la futura prohibició del dièsel (100.000 €) i un pla d'ajudes per a la substitució dels cotxes més antics per uns de menys contaminants (500.000 €).

La formació considera que el foment del transport públic és clau en la lluita contra el canvi climàtic. Per aquest motiu, planteja modificacions als Pressuposts en aquest sentit per valor de 6.200.000 euros. El Pi demana allargar la línia de metro fins a Son Espases i l'arribada del tren a Alcúdia i Artà. La millora del manteniment dels vagons de Serveis Ferroviaris de Mallorca (500.000 euros) i la creació de pàrquings dissuasoris a les estacions de metro i tren de Palma (500.000 euros) estan incloses en les reivindicacions del partit per aquests comptes. Segon Font, «per aconseguir que la ciutadania utilitzi cada vegada més el transport públic cal una major i més ambiciosa inversió pressupostària, no una pujada del preu del bitllet senzill com ha aprovat l'Ajuntament de Palma».

El Grup Parlamentari d'El Pi ha presentat en total 85 esmenes parcials al Projecte de Llei de Pressuposts Generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'exercici 2020.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.