Setmanari d'informació local - 138 anys

Valtònyc, Uc, Joan Miquel Oliver, Marala i Anegats són alguns dels premiats dels Enderrock 2019

Millor disc de músiques urbanes per 'Poemes per no tornar' de Valtònyc

35005

La gala dels Premis Enderrock de la Música Balear, celebrada aquest dijous 28 de novembre al Teatre Xesc Forteza de Palma, ha començat amb la interpretació de la cançó 'A trenc d'alba' de Marala. Pep Suasi i Victòria Maldi, presentadors de la segona edició de l'entrega de guardons, han donat la benvinguda als assistents i als parlaments del director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i el president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis. Gendrau ha parlat «d'un sol país, una llengua comuna i una cultura i música compartides» i ha posat en valor el poder de les cançons com a eix de transformació.

Així ho han avançat des d'Enderrock, que han informat que el primer guardó l'ha rebut Uc de la mà d'Antoni Noguera, tinent de batlle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma. Els reconeguts amb el Premi d'Honor 2019 per la tasca de recuperació de la música tradicional als Països Catalans s'han retrobat després de 35 anys sense pujar als escenaris i han interpretat 'En aquesta illa tan pobra'.

Jorra i Gomorra han estat els primers en rebre un Premi Enderrock de la Música Balear de la crítica, al millor disc revelació per A Manacor (Bubota, 2018). Seguidament ha estat el duet d'electrònica poètica qui ha pujat a l'escenari per rebre el Premi especial de jurat per This Is Electroverse (Hidden Track, 2018). El gran guardó de la crítica, però, ha estat per a Joan Miquel Oliver, guanyador del Premi a millor disc de l'any de la música balear per Elektra (DiscMedi, 2018) entre bromes i un agraïment destacat als presos polítics.

La interpretació de 'Rellotge' per Marta Elka i Toni Pastor ha donat peu a l'entrega del Premi a la Trajectòria a Antoni Parera Fons a mans de Lluís Gendrau. Després dels guardons ja coneguts, Llorenç Romera de Salvatge Cor i Maria Jaume Martorell, guanyadora del Sona9 2019, ha començat el seguit d'entregues de guardons de votació popular, de la qual han participat més de 9000 persones. Andreu Riera amb Ficció: J. Prohens ha recollit el Premi a millor disc de clàssica, Pere Bujosa Trio ha guanyat el Premi a millor disc de jazz per Wabi-Sabi (Fresh Sound New talent, 2019) i Posidònia, el Premi a millor disc de folk per Sonen les campanes! (Blau, 2018).

Jorra i Gomorra han tocat un avançament en exclusiva de la cançó 'Brilles', que s'inclourà en el proper àlbum de la formació manacorina, i posteriorment s'ha recordat a través d'un vídeo-obituari al flautista Tomeu Estaràs, confundador d'Els Valldemossa. Cristina Bugallo i Joan Trias han continuat amb l'entrega de rexoneixements: Millor disc de cançó d'autor per Infinit emocionari (Runaway, 2019) de Marga Rotger, Millor disc de músiques urbanes / hip-hop per Poemes per no tornar (autoeditat, 2018) de Valtonyc i Millor disc de pop-rock per Ànima niu (Blau, 2019) d'Anegats. Cabot han resultat ser el Millor artista revelació per la votació popular.

'Astre jo' de Formentera Badminton Fan Club ha estat la cançó que ha empès Joan Bibiloni i Gabriel Janer Manila a presentar la darrera tanda de reconeixements. The Black Cats han recollit el Premi a Millor disc en llengua no catalana per Lost Boys (Runaway, 2018), Cabot ha rebut el Premi a Millor cançó per 'Llengües' i Anegats, a Millor directe. L'últim guardó ha estat per OR, que s'han proclamat Millor artista segons els més de 9000 votants.

La cloenda ha anat a càrrec d'una versió col·lectiva de la cançó 'Llengües' (amb la qual Cabot s'ha emportat el Premi a Millor cançó), amb la participació de l?escriptor Gabriel Janer Manila i dels músics Marta Elka, Pau Franch d'OR i Biel Abrines i Llorenç Romera de Salvatge Cor.

Premis Enderrock 2019 de la Música Balear per votació popular:
Millor artista: OR
Millor artista revelació: Cabot
Millor directe: Anegats
Millor cançó: "Llengües", de Cabot
Millor disc de pop-rock: Ànima niu, d'Anegats
Millor disc de músiques urbanes / hip-hop: Poemes per no tornar, de Valtonyc
Millor disc de cançó d'autor: Infinit emocionari, de Marga Rotger
Millor disc de folk: Sonen les campanes!, de Posidònia
Millor disc de jazz: Wabi-Sabi, de Pere Bujosa Trio
Millor disc de clàssica: Ficció: J. Prohens, d'Andreu Riera
Millor disc en llengua no catalana: Lost Boys, de The Black Cats

Premis Enderrock 2019 de la Música Balear per la crítica:
Premi Enderrock d'Honor: Uc
Premi a la Trajectòria: Antoni Parera Fons
Premi Especial del Jurat: Jansky
Millor disc de l'any: Elektra, de Joan Miquel Oliver
Millor disc revelació: A Manacor, de Jorra i Gomorra

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.