Setmanari d'informació local - 138 anys

Les Balears registren 94 denúncies per violència de gènere per cada 10.000 dones el 2018

El 87% dels agressors atesos pel programa de Cort són espanyols

34957

Les Balears han registrat 94 denúncies per violència de gènere per cada 10.000 dones durant 2018, la qual cosa suposa el territori amb la taxa més elevada de l'Estat espanyol, després de Múrcia, que registra 111,73 denúncies per cada 10.000 dones.

Així ho ha anunciat la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Sonia Vivas, en una roda de premsa on ha presentat les dades de l'Observatori de Violència de Gènere.

L'any passat, en el partit judicial de Palma (que inclou diversos municipis) es varen interposar 3.497 denúncies de violència de gènere. El servei d'atenció a la violència de gènere de Cort va tractar 476 expedients, mentre que des de gener a setembre de 2019, són ja 480 els casos atesos pel servei municipal.

Vivas ha posat l'èmfasi en el fet que aquestes dades només tenen en compte les dones que han sofert violència per part de parelles o exparelles, i no tenen en compte «altres tipus de violència contra les dones», per la qual cosa des de l'àrea de Cort han anunciat que de cara a l'any que ve s'està estudiant obrir els programes d'atenció a tots els tipus de violència contra les dones. «Des de l'Ajuntament farem un esforç per a incloure totes les violències contra les dones. Serà una gran labor d'esforç i sóc conscient que els estic donant un treball extra als tècnics», ha dit Vivas, que ha afegit que l'objectiu serà «poder oferir dades reals» sobre la violència contra la dona.

L'Ajuntament de Palma compta amb tres programes d'atenció a la violència. Es tracta d'un programa d'atenció a víctimes de violència de gènere, un programa d'atenció a fills i filles de víctimes, així com un programa d'atenció a persones agressores.

L'Ajuntament atén prop de 1.000 persones el 2018 entre dones, infants i agressors

En total, els serveis municipals de Cort varen atendre 973 persones, 450 d'elles per primera vegada. Cal destacar que respecte a l'any passat el nombre d'expedients disminueix, mentre que el nombre total de persones descendeix. Això és, ha dit el tècnic de l'àrea Toni Colom, per un canvi en la gestió dels expedients.

El tècnic, que té una llarga trajectòria en el servei, ha explicat que l'objectiu és l'atenció social a les víctimes oferint informació, orientació i assessorament. També es dóna acompanyament personalitzat per a realitzar gestions i un servei de teleassistència. En concret, Colom ha dit que el 77% de les dones que s'atenen són solteres i que ja no viuen amb el seu agressor. Després d'utilitzar el servei, una de cada quatre dones surt amb treball, segons els càlculs de Cort.

Respecte al programa d'atenció a fills i filles de dones, Colom ha destacat que el 48% dels infants tenen entre nou i 13 anys i que la majoria de les mares, amb una mitjana de 41 anys, ja no viuen amb el seu agressor. «En el 42 per cent dels expedients s'arriba als objectius», ha celebrat el tècnic.

En el programa per a persones agressores de l'Ajuntament de Palma s'han fet 167 intervencions. En ell, es treballa per a la identificació de violència i el control d'emocions, especialment la ràbia, que és el desencadenant del maltractament, segons Colom. El 87% de persones ateses en aquest programa són espanyoles, alguna cosa que desmenteix «que els agressors són immigrants», ha dit el tècnic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.