Setmanari d'informació local - 138 anys

Acaba traçat submarí de l'enllaç elèctric entre Menorca i Mallorca

34831

Red Eléctrica d'Espanya ha acabat aquest dijous els treballs del traçat del nou enllaç elèctric entre Menorca i Mallorca. El traçat inclou 41 quilòmetres submarins i la posada en servei de l'enllaç està prevista per al tercer trimestre de 2020.

El vaixell cablero Skagerrak, que va començar aquestes labors dimecres passat en Cala en Bosc (Ciutadella, Menorca), ha arribat aquest dijous a Cala Mesquida (Capdepera, Mallorca), on ha conclòs la instal·lació del cable en el seu tram submarí i s'ha procedit al seu arrossegament cap a terra per a connectar-lo amb el tram terrestre.

Aquesta nova interconnexió, la posada en servei de la qual està prevista per al tercer trimestre de 2020, connectarà Menorca amb el conjunt del sistema elèctric balear i aquest amb el peninsular. Amb un cost de 84 milions d'euros, Red Eléctrica explica que aquest enllaç millorarà la seguretat i la qualitat del subministrament a Menorca, maximitzarà l'evacuació d'energies renovables, reduirà les emissions de diòxid de carboni (CO2) i facilitarà l'avanç en la transició energètica de l'illa i del conjunt de les Balears.

L'enllaç està format per un cable terrestre-submarí tripolar de 132 kilovoltio (kV), que pesa unes 2.300 tones (56,5 quilos per metre) i enllaça les subestacions de Ciutadella i Cala Mesquida, a Menorca i Mallorca, respectivament. El traçat inclou 41 quilòmetres (km) submarins, amb una profunditat màxima de 81 metres, i 12,4 km terrestres a Menorca i 800 metres a Mallorca. Els trams terrestres de l'enllaç són, en les dues illes, soterrats. En tots dos extrems, l'arribada de l'enllaç a la costa s'efectua mitjançant perforació horitzontal dirigida, una tècnica que permet la instal·lació d'una canalització subterrània amb un control absolut.

D'aquesta manera, expliquen que és possible evitar els obstacles del terreny i garantir la mínima repercussió ambiental, especialment a través de la salvaguarda de les prades de fanerògames i de posidònia en tots dos extrems costaners. En el cas de Cala en Bosc, la perforació horitzontal dirigida compta amb 310 metres de longitud total amb una profunditat màxima de 25 metres, mentre que en el cas de Cala Mesquida, té una longitud de 800 metres, amb un recorregut submarí de profunditat màxima de 20 metres i un recorregut terrestre de 276 metres sota la platja.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.