Setmanari d'informació local - 138 anys

La Plataforma per la Llengua fa una recollida de firmes a l’Alguer per la introducció de l’alguerés a l’escola

34473

La Plataforma per la Llengua de l'Alguer comença una campanya per a reclamar l'ensenyament en alguerés. La petició consisteix en demanar que les autoritats educatives de Sardenya compleixin i apliquin la lei 3 de juliol del 2018 n. 22 «Disciplina de la política lingüística regional». Aquest text reconeix a les famílies el dret a sol·licitar l'ensenyament en la llengua de la ciutat al moment de la inscripció a l'escola. Però nimanco enguany, aquesta opció és possible.

Per a incidir que les autoritats apliquin la normativa i no resti solament en paper, la Plataforma per la Llengua ha posat en marxa la pàgina web www.enalgueres.cat, que permeti als utents de firmar una petició i enviar-la al president de la Regió Autònoma de Sardenya, Christian Solinas. A la lletra se li exposen les xifres d'ús de l'alguerés i es recorden les evidents implicacions positives de valor econòmic, turístic, comercial i cultural que la llengua té pel futur de la ciutat i també per tota l'ísola.

A més, els socis i els voluntaris de la Plataforma per la Llengua han començat aquest dimarts a recollir les adhesions davant de les escoles alguereses durant los horaris d'entrada i de sortida dels alumnes. D'aquesta manera poden explicar aquesta petició a les famílies, que l'han considerada necessària, i fer conèixer més i millor aquesta llei no aplicada i com els nins hi guanyaran.

El català de l'Alguer, l'alguerés, és la llengua pròpia de la ciutat. Segons l'enquesta "Els usos lingüístics a l'Alguer del 2015", el 88,2 % dels algueresos comprèn l'alguerés, mentres que el 36,4% el sap parlar fluidament i el 8.1% l'escriu. Però, a més a més, hi ha un consens ben ampli, del 92,3 % dels algueresos, que volen que l'ensenyament de la llengua sigui introduït definitivament a l'escola.

Amb aquestes dades, que demostren la necessitat que la política té d'introduir l'alguerés a les aules el més aviat possible, l'ONG del català porta envant aquesta campanya. L'entitat confia que la demanda que reculli serveixi perquè les autoritats sardes apliquin aquesta legislació el més aviat possible per afavorir els nins de l'Alguer i les oportunitats que ofereix pel futur.

La Plataforma per la Llengua ha informat les associacions alguereses que treballen per la cultura i la llengua convidant-les a donar suport en aquesta campanya, com de moment ha ja fet l'Obra Cultural de l'Alguer.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.